latinica  ћирилица
26/02/2024 |  12:16 ⇒ 12:17 | Autor: TANЈUG

Položen kamen temeljac za izgradnju najsavremenije laboratorije na Torlaku

Kamen temeljac za izgradnju novog dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbjednosti (BSL-3) u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", položen je danas, a ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je da se time učvršćuju temelji nezavisnosti države u borbi protiv infektivnih bolesti.
Nova laboratorija na Torlaku (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović) -
Nova laboratorija na Torlaku (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović)

Kamen temeljac za izgradnju dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom položili su Grujičić, predsjednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Јelena Begović i ministar odbrane Miloš Vučević.

Grujičić je navela da će nova laboratorija kao i postojeće dijagnostičke laboratorije Torlaka koje će biti smještene u 4.000 kvadrata, pružiti odgovor na sve izazove koji se odnose na borbu protiv bolesti i epidemija i pomoći da se vrati povjerenje građana u Torlakovu vakcinu.

- Nove bolesti i epidemija zahtijevaju nova oružja za borbu. Istorija medicine je upravo to - odgovor na nove izazove i neprijatelje sa kojima se u vidu virusa i drugih mikroorganizama suočavamo - rekla je Grujičić.