latinica  ћирилица
26/02/2024 |  15:52 ⇒ 15:53 | Autor: SRNA

Višković: Donošenje Ustava - ključni trenutak u istoriji našeg naroda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je donošenje Ustava Republike Srpske 28. februara 1992. godine bio jedan od ključnih trenutaka u istoriji srpskog naroda na ovim prostorima.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je istakao da su tada postavljeni politički okvir i temelj za demokratsko uređenje društva, čime je jasno izražena želja srpskog naroda za slobodom, ali je i garantovana puna ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike Srpske.

On je istakao da su odlučnost i vizija tadašnjeg rukovodstva bili od suštinskog značaja u odgovoru na izazove tog vremena, postavljajući osnove Republike Srpske kao društva koje poštuje prava i slobode svojih građana.

- Za nas je 28. februar od izuzetne, istorijske važnosti - dan kada je, u osvit tragičnog ratnog sukoba kojeg Srbi niti su htjeli niti započeli - utvrđeno naše pravo da samostalno odlučujemo o sopstvenoj subini. Tog, pokazaće se kasnije, sudbonosnog 28. februara naslućivali smo da će već za par dana, na nelegitimnom referendumu 1. marta, biti prekrižena volja cijelog jednog naroda, uvodeći zemlju u tragičan sukob i stradanje nezamislivih razmjera - naglasio je Višković.

On je istakao da su tvorci Republike i autori Ustava prepoznali važnost suprotstavljanja unitarističkim snagama koje su prouzrokovale sukob, a i danas, 32 godine kasnije, iste snage pokušavaju ostvariti svoje ideale, ne shvatajući da time nanose štetu i sebi.

- U kontekstu aktuelnog političkog trenutka, borimo se protiv preglasavanja u Ustavnom sudu i čuvamo teško stečena prava Republike Srpske. Sve to činimo poštujući Dejtonski mirovni sporazum, koji je ključ za očuvanje ravnopravnosti i nadležnosti - naglasio je premijer Srpske.

On je istakao da verifikacija Republike Srpske Dejtonskim sporazumom dodatno potvrđuje njen legitimitet.

- Naš prioritet je povratak izvornom Dejtonskom sporazumu, a Vlada Republike Srpske dosljedno radi na jačanju ustavnopravnog i političkog sistema, čvrsto se držeći svakog slova Dejtona - poručio je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba, te jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma održanog 1. marta na kojem nisu učestvovali Srbi.