latinica  ћирилица
26/02/2024 |  16:05 | Autor: TANЈUG

Savjet Evrope produžio sankcije Bjelorusiji

Savjet Evrope danas je donio odluku o produženju restriktivnih mjera u Bjelorusiji za još godinu dana, odnosno do 28. februara 2025, a odluka je donesena na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mjera, saopšteno je danas iz Savjeta.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Mjere su produžene na još godinu dana zbog, kako se navodi, drastičnog pogoršanja stanja ljudskih prava u Bjelorusiji, kao i "stalne umiješatnosti te zemlje u vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu".

- Od avgusta 2020, EU je uvela nekoliko uzastopnih rundi individualnih i sankcija upućenih za cjelokupne sektore, protiv onih koji su odgovorni za unutrašnju represiju i kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji, i u kontekstu bjeloruskog učešća u ratu Rusije protiv Ukrajine. Ovim mjerama EU signalizira odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo djelovanje i podrška režimu i Rusiji dolaze uz cijenu - navodi se u saopštenju.

Pojedinačne restriktivne mjere uključuju zamrzavanje finanfsijskih sredstava i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje, a fizička lica dodatno podliježu zabrani putovanja u zemlje EU.

Na spisku sankcionisanih trenutno su 233 lica, uključujući bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, kao i 37 entiteta.

- Bjelorusija takođe ostaje predmet ciljanih ekonomskih sankcija, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robi dvostruke namjene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu i drugima - saopšteno je iz Savjeta Evrope.