latinica  ћирилица
26/02/2024 |  16:41 ⇒ 19:14 | Autor: SRNA

Košarac: Dio partnera iz FBiH da se ohrabri

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je u Sarajevu da je dobro da u kontinuitetu postoje razgovori političkih struktura koje čine vlast na nivou BiH, a da je na dijelu partnera iz Federacije BiH da se ohrabre i otrgnu iz zagrljaja zapadnih mentora, koji su prisutni u Sarajevu.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je, odgovarajući na pitanje novinara o sutrašnjem sastanku lidera stranaka u vlasti na nivou BiH u Mostaru, istakao da su SNSD i koalicioni partneri ponudili rješenja za Zakon o sudovima u BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, navodeći da se ne odustaje od stavova koji su utemeljeni u skladu sa Ustavom i političkim principima.

On je naglasio da je Republika Srpska vrlo oprezna na, kako je rekao, šarene laže koje Evropska delegacija i Savjet Evrope nude BiH.

Košarac je rekao da u svemu mora biti vidljiv ustavni kapacitet Republike Srpske, dodajući da je potpuno jasno da OHR mora biti zatvoren, te da Kristijan Šmit mora biti poslat kući.

- I da partneri koji dolaze iz dijela FBiH shvate da je važnost na izradi suvereniteta BiH jedino moguća uz dogovor legitimno izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta i to je jedini ustavni put BiH - rekao je Košarac i dodao da je sve ostalo avantura američkog ambasadora Majkla Marfija i Šmita.

Lideri SNSD-a, HDZ-a i stranaka "Trojke" iz Federacije BiH koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, prethodni sastanak imali su 8. februara u Sarajevu.