latinica  ћирилица
26/02/2024 |  18:07 ⇒ 18:18 | Autor: Agencije

Bivši hrvatski ministar odbrane: Ne treba da gledamo šta radi Srbija, vodimo 3:0

Bivši ministar obrane Hrvatske Ante Kotromanović rekao je da su "Srbi izabrali svoj put, a to je Rusija" i da "odugovlače pregovore sa EU".
Zagreb (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Zagreb (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

- Oni godinama odugovlače pregovore sa EU i ne znam zašto to forsiramo. To im nije cilj, oni to neće, kalkulišu. Rusija ima snažan uticaj. Oni imaju puno pravo, i to je u redu, da modernizuju vojne snage, ne moramo i ne treba da se opterećujemo stvarima koje Srbija radi. Vodimo 3:0, dobili smo rat, članica smo EU i NATO - rekao je Kotromanović za N1, komentarišući diplomatski okršaj Beograda i Zagreba, nakon što je Hrvatska odbila protestnu notu Srbije uz saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske u kome se Srbija "poziva da uvede sankcije Rusiji i time se svrsta na pravu stranu istorije".

Dodaje da se ne plaši da će Srbija napasti Hrvatsku jer, kako kaže, Srbija nema dovoljno snaga.

Osvrnuo se i na vracćanje vojnog roka.

- Smeta mi što je to nekakav odgovor Srbiji. Imali smo vojni rok koji smo obustavili jer niko nije htio da služi vojni rok. Bićemo u situaciji kakvu smo, poslije dvije-tri godine, imali ranije. Za mene je taj rok tri mjeseca. Previše žurimo, dovešćemo OSRH u nezgodnu situaciju - rekao je Kotromanović.