latinica  ћирилица
26/02/2024 |  18:17 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Učenici iz Doboja kreirali aplikaciju da pomognu ovisnicima (VIDEO)

Bolesti zavisnosti: alkoholizam, kockanje, konzumacija cigareta i droge, sve su prisutnije u društvu. Da pomognu ovisnicima, ali i da ljekarima pojednostave uspostavljanje registra zavisnika, tri učenika trećeg razreda Saobraćajne i elektro škole iz Doboja kreirala su aplikaciju DetoksBudy.
Aplikacija - Foto: RTRS
AplikacijaFoto: RTRS

Dušan je aplikaciju programirao, Јovan dizajnirao, a Dejan prikupljao podatke i testirao. Vodilja im je bila humanost, a od ideje do realizacije prošlo je šest mjeseci.

- Stručne osobe Doma zdravlja, imaju svoje naloge i imaju direktan kontakt sa administratorima aplikacije, a sve u cilju bržeg i lakšeg ozdravljenja korisnika od zavisnosti - istakao je učenik trećeg razreda Saobraćajne i elektro škole Doboj Dušan Radić.

Dejan Bijelić, učenik trećeg razreda Saobraćajne i elektro škole Doboj dodao je da je njegov zadatak bio prikupljanje samih informacija, povezivanje sa domom zdravlja, bolnicom.

Aplikacija je dobar izbor i za mlade koji nisu spremni da o ovisnosti, razgovaraju sa roditeljima ili da potraže stručnu pomoć.

- Korisnik unutar aplikacije ima forum da komunicira i sa drugim korisnicima, može takođe da komunicira sa osobljem Doma zdravlja ili Bolnice, može da dobija motivacione poruke, a ima i videa sa opuštajućom muzikom - naveo je učenik trećeg razreda Saobraćajne i elektro škole Јovan Nikić.

Aplikacija se može upotrebljavati na nivou jedne lokalne zajednice ili cijele Republike, a predstavlja i svojevrstan registar ovisnika.

- Kod nas uopšte ne postoji takva aplikacija u BiH i regionu, opet smo išli s tom jedinstvenom idejom - napomenuo je profesor Goran Radojčić.

Miroslav Topalović, direktor Saobraćajne i elektro škole istakao je da su već zauzeli visoko mjesto u samoj inovativnosti i u kreativnosti što se tiče aplikacija za mobilne telefone.

Aplikaciju će predstaviti na regionalnom takmičenju u Beogradu. Pobjeda je karta za put na naučnu konferenciju u Barseloni.