latinica  ћирилица
26/02/2024 |  19:48 ⇒ 19:48 | Autor: SRNA

Suđenje Dudakoviću: Karan svjedočio o obradi posmrtnih ostataka dijela ekshumiranih

Na suđenju bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i drugima za zločine nad srpskim borcima i civilima u više krajiških opština 1995. godine u Sudu BiH, Tužilaštvo BiH predočilo je danas doktoru sudske medicine Željku Karanu dokumentaciju u vezi sa obradom posmrtnih ostataka i identifikacijom 14 tijela.
Suđenje Dudakoviću - Foto: RTRS
Suđenje DudakovićuFoto: RTRS

Nakon što je tužilac Vedrana Mijović predočila dio dokumentacije o sudsko-medicinskoj i kriminalističko-tehničkoj obradi, Karan, koji je saslušan u svojstvu stručnog svjedoka, rekao je da je riječ o Јovi Stuparu, čii su skeletni ostaci pronađeni nekompletni uz cipele, džemper i džepni sat, prenijela je Balkanska istraživačka mreža.

Tužilaštvo je predočilo i dokumentaciju ekshumacije na lokalitetu Krnjeuša na ime Save Stupara, dok je Karan za dokumentaciju koja se odnosila na Ljubu Kecman rekao da su uz nju pronađeni ženski kombinezom i džemper. On je dodao kako je dio donje vilice polomljen, te da je utvrđen i pogodak projektilom ispaljenog iz vatrenog oružja.

Za foto-dokumentaciju o identifikaciji i ekshumaciji Petra Mrđe, Karan je naveo da se radilo o manjoj masovnoj grobnici na lokalitetu Krnjeuša, gdje je ekshumirano osam skeleta. On je dodao da su tjemene kosti višestruko izlomljene te da su pronađeni i bijela majica i ključ u džepu.

Govoreći o dokumentaciji u vezi sa posmrtnim ostacima Dragice Јarić, Karan je rekao da su su pronađeni na mjesnom seoskom groblju Medeno polje, u Bosanskom Petrovcu, na dubini od 20 centimetara, te marama za glavu.

Karan se osvrnuo na DNK izvještaj na ime Perke Stupar, navodeći da je lobanja pronađena u travi, kao i da nije moguće komentarisati uzrok smrti jer nema povreda.

U odnosu na dokumentaciju za Јelku Radulović, stručni svjedok je rekao da su pronađeni i prsten od žutog metala, te da su kosti lica i lobanje višestruko izlomljene.

Tužilaštvo je predložilo da se naredna saslušanja svjedoka Karana obave putem video-linka iz Banjaluke jer Tužilaštvo ima u planu da prezentuje dokumentaciju koja se odnosi na više od 200 oštećenih, dok je dosad predočena dokumentacija za njih 20.

Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu te kazale kako ne postoji zakonska pretpostavka za saslušanje svjedoka na ovaj način jer se originalna dokumentacija koja se predočava mora nalaziti u sudnici.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 lica, progone i uništenje vjerskih objekata sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa takozvane Armije BiH - Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. mart.