latinica  ћирилица
26/02/2024 |  21:45 ⇒ 22:13 | Autor: Agencije

Održana svečana ceremonija podizanja zastava u Njujorku (FOTO/VIDEO)

U američkom gradu Njujorku danas je održana svečana ceremonija podizanja zastave Republike Srbije, nakon što je gradonačelnik Njujorka Erik Adams ranije proglasio 26. februar - Danom srpskog nasljeđa.
Zastava Srbije (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, ilustracija) -
Zastava Srbije (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, ilustracija)

U objavi na društvenoj mreži Iks Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku navodi se da je proklamacija gradonačelnika Adamsa izraz dubokog poštovanja srpsko-američkih odnosa i prepoznavanja istorijskog doprinosa srpske zajednice ukupnom socijalnom, ekonomskom i kulturnom identitetu grada Njujorka.

Ceremonija je održana u samom centru Njujorka, parku Boling grin, mjestu značajnih istorijskih dešavanja za SAD i grad Njujork.

Ovo je prvo slično dešavanje u Njujorku u istoriji srpsko-američkih odnosa.

Tokom ceremonije, simbolično su, zajedno podignute zastave Srbije i SAD uz intoniranje himni dvije zemlje.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici grada Njujorka, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i srpske dijaspore.

U svom govoru, gradonačelnik je naglasio da su američki Srbi oduvek imali značajnu ulogu u izgradnji i napretku Njujorka.

On je iskazao uvjerenje da će nastaviti da pružaju svoj prepoznatljivi doprinos napretku grada, te što bližim odnosima Njujorka i Amerike sa Srbijom.

Generalni konzul Srbije Vladimir Božović je izrazio zadovoljstvo i ponos zbog činjenice da je gradonačelnik Adams, u znak priznanja Srbije i srpske zajednice u Njujorku, proglasio 26. februar Danom srpskog nasleđa.