latinica  ћирилица
27/02/2024 |  07:24 ⇒ 08:03 | Autor: RTRS

Makron: Nema evropskog konsenzusa o slanju vojnika u Ukrajinu

Francuski predsjednik Emanuel Makron najavio je da će saveznici Ukrajine stvoriti koaliciju za isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Kijevu, prenosi Mond.
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/GONZALO FUENTES) -
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/GONZALO FUENTES)

Makron je, nakon konferencije evropskih lidera o podršci Ukrajini, koja je u ponedjeljak održana u Parizu, rekao da je odlučeno da se "stvori koalicija za duboke udare, a samim tim i za rakete i bombe srednjeg i dugog dometa".

Predsjednik Francuske je pozvao evropske zemlje da proizvode više municije.

- U narednih 10 dana stavićemo sve ove napore na sto jer smo pregledali mnoge evropske i neevropske zemlje koje imaju na raspolaganju municiju - dodao je Makron.

Naveo je da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajinu, ali je naglasio da "ništa ne treba isključiti".

- Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobijedila - rekao je Makron na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Samitu u Parizu prisustvovalo je oko 20 evropskih lidera, a iz Јelisejske palate je saopšteno da je cilj skupa da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu bude poslata poruka da je Evropa odlučna da pomogne Ukrajini i suprotstavi se "narativu Kremlja" da Rusija mora da dobije rat, koji je ušao u treću godinu.