latinica  ћирилица
27/02/2024 |  07:50 ⇒ 10:09 | Autor: RTRS

Ljuboja: Ruska ekonomija peta na svijetu; "Otvoreni Balkan" najbolji za BiH (VIDEO)

Ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je za da je ruska ekonomija peta na svijetu i da je bazirana na prirodnim resursima kojih ima u izobilju.
Aleksandar Ljuboja - Foto: RTRS
Aleksandar LjubojaFoto: RTRS

Ljuboja je rekao da je Rusija od 2104. u kontinuitetu razvijala ono što joj je nedostajalo i opredijelila da se okrene sama sebi, što je, kaže, bio dobar potez.

- Sovjetski savez je bio uvoznik žitarica, a sada je situacija potpuno suprotna, razvijao se agrarni sektor. U Rusiji sada ima deset velikih infrastrukturnih projekata koje čak ni Kina ne može da isprati u tom obimu. U okolini Moskve su dva velika IT centra za razvoj vještačke inteligencije, velikog potencijala. Rusija ima jednu od najboljih vojnih industrija, koja je jedan od generatora razvoja i povećanja BDP-a - naveo je on, dodajući da je sve to, pored velike količine energenata, izvor prihoda u Rusiji.

Ljuboja je rekao da smo na početku procesa transformacije u kojem Zapad više nije centar svijeta.

- Rusija će dovesti do toga da monopol, mundijalizam liberalnog koncepta kapitalizma prestane da postoji. Počećemo ponovo da se zatvaramo u nacionalne ekonomije, odnosno da dajemo primat nacionalnom, regionalnom pa onda globalnom - pojasnio je on.

Ljuboja je rekao da je za BiH najbolji koncep "Otvorenog Balkana", jer svojim obimom proizvodnje može da zadovolji potrebe tog tržišta.