latinica  ћирилица
27/02/2024 |  08:04 | Autor: sputniknews.com

Američki kongresmen sprema rezoluciju o impičmentu Bajdena

Član Predstavničkog doma američkog Kongresa Ken Bak saopštio je da namjerava da podnese rezoluciju kojom se poziva vlada da se aktivira 25. amandman Ustava i smeni predsjednik DŽozef Bajden, prenosi Foks njuz.
Ken Bak (foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Ken Bak (foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Ova odredba omogućava da se proces pokrene ako većina visokih zvaničnika administracije i potpredsjednik zaključe da šef države nije u stanju da obavlja svoje funkcije. U tom slučaju, njegove dužnosti se prenose na njegovog zamjenika.

Prema riječima kongresmena, najubjedljiviji razlog za pokretanje ovog postupka je nedavni izvještaj specijalnog tužioca Roberta Hera.

Uprkos činjenici da dokument ne sadrži zaključke o potrebi pokretanja ove procedure protiv Bajdena, on je okarakterisan kao "stariji čovjek sa slabim pamćenjem“.

Kako je Bak primijetio, informacije predstavljene u izvještaju odražavaju ono čemu su mnogi Amerikanci odavno svjedoci – nesposobnost predsjednika SAD da ispunjava svoju dužnost šefa države.

- Socijalni i bezbjednosni izazovi sa kojima se suočava naša zemlja su bezbrojni i zahtijevaju od izvršnog direktora jake kognitivne i fizičke sposobnosti. Vrijeme je da potpredsjednik i administracijastave interese zemlje na prvo mjesto i pokrenu 25. amandman - naglasio je on.