latinica  ћирилица
27/02/2024 |  09:00 ⇒ 09:52 | Autor: SRNA

Tegeltija: Očuvanje tekovina prvog Ustava primarni zadatak

Prvi Ustav Republike Srpske vijekovima će biti označen kao istorijska politička prekretnica u razvoju srpskog nacionalnog bića zapadno od Drine i zbog toga je očuvanje njegovih tekovina primarni zadatak sadašnjih i budućih političara srpskog naroda, ocijenio je pravnik Milan Tegeltija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je rekao Srni da donošenje prvog Ustava Republike Srpske prije 32 godine ima istorijski dimeziju vjerovatno najvažnijeg političkog akta Srba zapadno od Drine u modernoj istoriji srpskog naroda.

Taj akt je, istakao je Tegeltija, pravno uobličio i artikulisao političku volju srpskog naroda na ovom prostoru da bude sam svoj gospodar i da sam upravlja vlastitom sudbinom i životom i da na prostoru tadašnje SR BiH uspostavi svoju Republiku, kao garant svog postojanja.

Takođe, taj ustav omogućio je Srbima da uspostavi državne mehanizme kroz zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i institucionalno objedini srpski narod na teritoriji tadašnje SR BiH u vrijeme kada se raspadala SFRЈ uz pokušaj trganja i rasparčavanja srpskog nacionalnog bića i njegovog utapanja i asimiliranja u neke druge države i nacionalne identitete.

- Sa tog stanovišta prvi ustav Republike Srpske će vijekovima poslije nas biti označen kao istorijska politička prekretnica u razvoju srpskog nacionalnog bića zapadno od Drine - istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, zbog toga je očuvanje tekovina tog prvog Ustava primarni zadatak svih sadašnjih i budućih političara srpskog naroda, bez obzira na sve pritiske kojima je izložena Srpska i pokušaje njenog obesmišljavanja.

- Onoliko koliko budemo uspjeli sačuvati tekovine tog Ustava uspjećemo sačuvati i Republiku Srpsku i srpsko nacionalno biće na ovom prostoru - zaključio je Tegeltija.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Ustav Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.