latinica  ћирилица
27/02/2024 |  09:32 | Autor: SRNA

Perišić: Ustav Srpske stariji od Ustava BiH

Ustav Republike Srpske je stariji od Ustava BiH jer je donesen prije rata i, istorijski posmatrano, da nije bilo 28. februara, a prije toga i 9. januara 1992. - ne bi bilo ni Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavio je Srni univerzitetski profesor Srđan Perišić.
Srđan Perišić - Foto: RTRS
Srđan PerišićFoto: RTRS

- Pitanje je i šta bi bilo i sa Srbima u BiH jer oni u njoj mogu samo opstati ako imaju svoju državnost - naglasio je Perišić.

Perišić je povodom 32 godine od donošenja Ustava Republike Srpske ukazao i na to da postoje dva ustava koja potvrđuju ustavnopravnu poziciju Republike Srpske u okviru dejtonske BiH.

On je istakao da najviši pravni akti Srpske i BiH jasno govore da Srpska ima određenu političku i pravnu samostalnost i svoju teritorijalnost, odnosno da je, kako je naveo, država u okviru BiH.

- Važno je istaći da je Ustav Srpske stariji od Ustava BiH jer je donesen prije građanskog rata u bivšoj BiH. Istorijski posmatrano, da nije bilo 28. februara, a prije toga i 9. januara /Dana Republike Srpske/, ne bi bilo ni Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Perišić.

On je podsjetio da su od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma uvijek vršeni udari na zagarantovanu političku i ustavnu poziciju Republike Srpske.

- BiH je od srednjeg vijeka do osnivanja Srpske uvijek bila u sastavu nekih drugih imperija ili pod okupacijom koje su nekada trajale vijekovima, a nekada decenijama. Srbi nikada od srednjovjekovne srpske države BiH do 9. januara i 28. februara nisu imali svoju državu. Zato je 28. februar značajan - jer su Srbi prvi put u istoriji ustavnopravno definisali svoju poziciju kao naroda u BiH -  zaključio je Perišić.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba, te jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma održanog 1. marta na kojem nisu učestvovali Srbi.