latinica  ћирилица
27/02/2024 |  10:27 ⇒ 12:13 | Autor: RTRS

FZO: Povećan iznos za najsavremenije terapije na 13,4 miliona KM

U Republici Srpskoj za najsavremenije terapije za oboljele od rijetkih bolesti u ovoj godini planirano je 13,4 miliona KM, što je za dva miliona KM više nego lani, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.
Fond zdravstvenog osiguranja - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranjaFoto: RTRS

Iz ovog fonda su istakli da je cilj finansiranje novih lijekova, kao i dodatnog poboljšanja dostupnosti terapija za oboljele od rijetkih bolesti.

- Oboljeli od rijetkih bolesti oslobođeni su plaćanja participacije za sve usluge koje spadaju u prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Sa savremenim terapijama napravljen je značajan iskorak, što pokazuje da su Fond i druge institucije prepoznale važnost finansiranja ovih lijekova s ciljem postizanja efikasnijeg liječenja - navedeno je u saopštenju.

U Fondu su podsjetili da, za razliku od Federacije BiH, oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj ove terapije su dostupne od prije dvije godine i od tada Fond kontinuirano i u skladu sa mogućnostima uvrštava i nove lijekove.

U ovoj godini Fond je u program lijekova uvrstio nove savremene lijekove za oboljele od spinalne mišićne atrofije, kao i lijek za Vilsonovu bolest, dok su prošle godine uvršteni novi lijekovi za liječenje Dišenove mišićne distrofije i za liječenje Leberove hereditarne optičke neuropatije.

Od 2022. godine za više oboljenja, kao što su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip 2 i 4, Gošeova bolesti i druge, obezbjeđuju se savremene terapije u okviru programa lijekova, na inicijativu predsjednika Republike Milorada Dodika.

- Riječ je o izuzetno skupim terapijama, tako da se samo za jednog dječaka oboljelog od Dišenove mišićne distrofije godišnje izdvaja oko 800.000 KM, dok terapija za cističnu fibrozu košta oko pola miliona KM - naglasili su u republičkom fondu.

Iz ovog fonda podsjećaju i da su oboljelima od rijetkih bolesti od ranije dostupni i lijekovi sa liste lijekova koji se izdaju na recept, kao i dijetetski preparati i hrana za posebne medicinske namjene.

Samo u prošloj godini na listu je uvršteno 11 novih lijekova i šest dijetetskih preparata.

- Budući da većinom lijekovi za rijetke bolesti nisu registrovani i ne mogu se ni nabaviti kod nas, Fond porodicama refundira troškove za lijekove koji se nalaze na našoj listi, a koje kupe u inostranstvu - pojasnili su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti, osim finansiranja najsavremenijih u svijetu dostupnih terapija, za oboljele od rijetkih bolesti Fond zdravstvenog osiguranja finansira i neophodna medicinska sredstva.

U potpunosti se finansira set medicinskih sredstava za oboljele od bulozne epidermolize, a cijena jednog seta je 2.400 KM mjesečno. Ovaj set sadrži više od 20 stavki, poput zavoja, gaza, gelova i ostalog što je oboljelima neophodno.

Iz Fonda su rekli da se uvođenjem i finansiranjem neophodnih medicinskih sredstava omogućava sprečavanje komplikacija izazvanih infekcijama i obezbjeđuje se kvalitetniji život oboljelih.

Fond zdravstvenog osiguranja nastoji da pojednostavljuje i procedure ostvarivanja prava, kako bi se oboljelima od rijetkih bolesti maksimalno olakšalo korištenje zdravstvene zaštite.

- Kada god za to postoje uslovi, omogućavamo dostupnost terapija u mjestu prebivališta oboljelih, kako ne bi morali samo zbog terapije da odlaze u Univerzitetski klinički centar Srpske - naveli su u Fondu.

Јedna od novina koja je uvedena prošle godine i koja predstavlja dodatnu olakšicu jeste da djeca oboljela od rijetkih bolesti zdravstvenu zaštitu mogu da ostvaruju sve do 18 godine kod izabranog pedijatra, odnosno sa navršenih sedam godina ne moraju da prelaze kod porodičnih ljekara.