latinica  ћирилица
27/02/2024 |  10:43 ⇒ 13:09 | Autor: SRNA

Kojić pisao Marfiju, traži izručenje Beganovića

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić uputio je pismo Ambasadi SAD i ambasadoru Majklu Marfiju zahtijevajući da učine sve da iz Amerike bude isporučen Almir Beganović koji je učestvovao u brutalnom mučenju i ubistvu Nenada Rankića.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

Kojić je u pismu ukazao na činjenicu da američkoj državi Јuti živi i radi Beganović koji je učestvovao u brutalnom mučenju i ubistvu Rankića, te u prilogu dostavlja i fotografije ubijenog.

On je naglasio da je Rankića zajedno sa Beganovićem mučio i Kemal Mehmedović za koga tvrdi da je "odsijecao srpske glave po Podrinju, odnosno na području Srebrenice i Bratunca i kao trofeje ih nosio Naseru Oriću".

- Zauzvrat je kao nagradu dobijao džak brašna. Dakle, u ratu je srpska glava vrijedila džak brašna što je više nego monstruozno. Nadam se da ćemo se bar u ovom mojoj konstataciji složiti - naveo je Kojić u pismu Marfju i Ambasadi SAD u BiH.

Napomenuo je da je i Mehmedović, kao i Beganović, pobjegao iz BiH samo što je Mehmedović u Austriji, a Beganović pod skutama SAD gdje je slobodan čovjek, a zapravo je ubica koji potencijalno može biti opasnost i po SAD.

Kojić je u pismu napomenuo da im se drugi put obraća u ime porodica ubijenih Srba, civila, vojnika, nestalih za koje niko, pa ni Marfi nikada nije želio da čuje.

- Mi smo za Vas i Vašu državu genocidan narod jer stalno potencirate kako se desio genocid u Srebrenici nad muslimanima, a nikada do sada niste željeli da obiđete nijedan grob ubijene srpske djece, staraca, trudnica, civila. Za Vas je svaka srpska žrtva bio vojnik koji je činio nekakav genocid, a genocid je učinjen nad nama, ma koliko vaša administracija to negirala - naglašeno je u pismu.

Kojić je podsjetio Marfija da je 2022. godine posjetio Srebrenicu i da tada nije želio da se sastanete sa porodicama srpskih žrtava, kao i da ga je Marfijevo obezbjeđenje udaljilo primjenom fizičke sile.

- Od Vas kao ambasadora SAD u BiH tražimo da reagujete i deportujete Beganovića kako bi odgovarao za sva zvjerstva koje je učinio nad Srbima. Ukoliko se oglušite, za nas ćete biti u istoj ravni kao i Beganović, jer je onaj ko krije ubicu za nas saučesnik, a Vi kao ambasador ćete biti najodgovorniji što se taj zlikovac, krvnik i monstrum i dalje nalazi na slobodi - naglasio je Kojić u pismu.

Od Marfija, u ime porodica koje predstavlja, Kojić traži da ih pismeno obavijjesti o koracima koje je preduzeo o ovom pitanju ali i više poštovanja prema srpskim žrtvama jer zaslužuju da budu tretirane isto kao i bilo koje druge, naglasivši da je žrtva - žrtva.

- Vi ste se do sada veoma selektivno odnosili i za Vas su samo bošnjačke žrtve relevantne, što je, slobodno mogu reći, neukusno jer svaka ambasada, pa tako i Vaša, treba da stvari gleda podjednako realno - navodi se u pismu.

Kojić je u pismu Ambasadi SAD naglasio da u ime porodica više neće dozvoliti da im pod plaštom demokratije servira iskrivljenu istoriju, a da su kao velika država primili ratne zločince koji su počinili monstruozne zločine nad srpskim pravoslavnim narodom.

- Nećemo dozvoliti nikome da nas naziva genocidnim narodom, nećemo dozvoliti da naše žrtve budu minimizirane, a da ubice budu slobodne uz pomoć zapadnih ambasada koje ih primaju i kriju u svojim državama - zaključio je Kojić u pismu.