latinica  ћирилица
27/02/2024 |  11:40 | Autor: sputniknews.com

Kremlj: Ako zapadne vojske uđu u Ukrajinu, direktan sukob Rusije i NATO je neizbježan

U slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu direktan sukob Rusije i NATO biće neizbježan, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu kako Rusija ne bi dobila rat.
Kremlj (foto: arhiva/ EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Kremlj (foto: arhiva/ EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Peskov je istakao da je Kremlj je obratio pažnju na izjavu predsjednika Francuske Emanuela Makron da se u Evropi diskutovalo o slanju vojnika u Ukrajinu, a njegov stav o nanošenju strateškog poraza Rusiji u Ukrajini je Moskvi takođe dobro poznat.

- Generalno, ovdje je sama činjenica da se razmatrala mogućnost slanja nekih kontigenata članica NATO u Ukrajinu, naravno, veoma važan novi element. Svi ostali elementi iz govora predsjednika Francuske su već poznati i mi smo ih već primili k znanju - istakao je Peskov.

On je dodao i da su ruske vlasti primijetile da je veoma širok dijapazon mišljenja na ovu temu, kao i da zapravo, konsenzusa nema. Prema njegovim riječima, jedan broj zemalja koje učestvuju na događaju u Parizu zadržavaju „prilično trezvenu procjenu potencijalnih opasnosti usljed ovakvih postupaka i potencijalne opasnosti zbog direktnog uvlačenja u gorući sukob.

- To, naravno, apsolutno nije u interesu ovih zemalja. One moraju biti svjesne toga - istakao je Peskov.