latinica  ћирилица
27/02/2024 |  12:00 ⇒ 12:09 | Autor: RTRS

U Njemačkoj počinje sa radom prva rafinerija litijuma velikog kapaciteta

Nekada simbol ekoloških problema zbog teške industrije i rudarstva, grad Biterfeld-Volfen sada je u poziciji da postane ključno mjesto za ambicioznu zelenu tranziciju u Njemačkoj, piše AFP.
Prerada litijuma (Foto: EPA-EFE/AARON UFUMELI) -
Prerada litijuma (Foto: EPA-EFE/AARON UFUMELI)

U tom gradu je uspostavljena prva njemačka rafinerija litijuma velikog kapaciteta, sa ciljem da odigra ključnu ulogu u evropskom planu za rudarenje i preradu sopstvenih zaliha sirovina neophodnih za napajanje vozila nove generacije.

Bijela praškasta supstanca koju će postrojenje početi da proizvodi u maju ove godine, činiće ključni sastojak baterija za električne automobile i dio je plana Evropske unije za smanjenje zavisnosti od uvoza iz inostranstva.

Porast potražnje za baterijama bio je očekivan, rekao je za AFP Stefan Šerer, generalni direktor kompanije AMG, koja "uspješno koristi taj trend".

Biterfeld-Volfen, na istoku Njemačke, odabran je za smještaj nove fabrike zbog blizine klijentima.

Postavljanje postrojenja bliže proizvođačima baterija moglo bi suzbiti rizike snabdijevanja za Evropu, čija se zavisnost od uvoza sve više smatra rizikom usljed rastućih geopolitičkih tenzija, posebno sa Kinom.

Iako azijski gigant nije najveći proizvođač sirovog litijuma, posjeduje većinu svjetskog kapaciteta za preradu, kao i značajan dio proizvodnje baterija.

Izloženost potencijalno nepouzdanim dobavljačima i želja za većim udjelom u industriji stoje iza planova EU koja su predstavljena prošle godine, a koji imaju za cilj povećanje domaće ekstrakcije i prerade litijuma i 33 drugih "kritičnih" materijala.

Čelnici fabrike su već u razgovorima s političarima o finansijskim resursima za buduće proširenje.

Prvi modul u AMG-ovoj fabrici godišnje će moći da proizvede 20.000 tona litijum-hidroksida, što je dovoljno za oko pola miliona baterija za automobile, u zavisnosti od njihove veličine.

U narednom periodu fabrika će imati i dodatne module kako bi se proizvodnja povećala pet puta, na 100.000 tona, što bi bilo dovoljno da pokrije do 20 posto potražnje u Evropi.

Plan EU za osiguranje snabdijevanja ima za cilj da se do 2030. godine 40 odsto prerade određenih kritičnih materijala obavlja unutar zemalja EU.

Za njemačku industriju, posebno za proizvođače automobila, dovođenje proizvodnje litijuma bliže kući povećava njihovu otpornost u slučaju napetosti u međunarodnim lancima snabdijevanja, ocjenjuju analitičari.

Iako će AMG-ov projekat prvobitno koristiti litijum iz kompanijskog rudnika u Brazilu, sirovina bi na kraju mogla poticati iz domaćeg izvora.

Naime, nedaleko od njemačke granice s Francuskom, australijska grupa "Vulcan Energy" je krajem prošle godine započela pilot program za filtriranje litijuma iz podzemnih voda.

Pored toga, blizu mjesta Biterfeld-Volfen, u Zinvaldu, malom selu blizu češke granice, projekat podržan od strane AMG-a predviđa konvencionalniji pristup vađenja litijumskih ruda iz zemlje.

Pribavljanje većih količina litijuma lokalno će predstavljati veći izazov, te projekti poput onog u Zinvaldu i dalje mogu biti ključni.

Analitičari ističu da je za zelenu industriju u EU potrebno obezbijediti cjelokupan lanac snabdijevanja u okvirima Evrope, prenosi Demostat.rs.