latinica  ћирилица
27/02/2024 |  12:57 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Kojić: Neprihvatljivo oduzimanje nadležnosti formiranjem vrhovnog suda

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da je prijedlog poslanika Denisa Zvizdića o uspostavljanju vrhovnog suda BiH apsolutno neprihvatljiv, jer bi to značilo potpuno oduzimanje nadležnosti entitetskim sudovima.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je naveo da je Zvizdićev prijedlog neprihvatljiv, jer želi da se osnuje vrhovni sud BiH, kao najviši kasacioni sud u BiH koji bi bio jedini tumač prava i koji bi rješavao po žalbama na odluke entitetskih vrhovnih sudova.

- Kada bi posmatrali i da postoji ustavna mogućnost nečega takvog, to bi stvaralo jednu vrstu pravne nesigurnosti - rekao je Kojić uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Zvizdićev prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH.

Kojić je dodao da ne shvata zašto Zvizdić "gura" zakon za koji unaprijed zna da neće dobiti podršku poslanika SNSD-a i stranaka koje su u koaliciji sa SNSD-om.

- Nadam se da ni opozicija neće dozvoliti da se u potpunosti uzurpira entitetska nadležnost nad pravosuđem koja je uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, ustavima Republike Srspke i Federacije BiH i Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Kojić za Srnu.

Kojić je podsjetio na dogovor koalicionih partnera na niovu BiH o uspostavljanju apelacionog odjeljenja Suda BiH.

- To je potrebno da se uspostavi i preliminarni dogovor i nadležnosti uopšte nisu sporne, sporno je samo sjedište, jer iz FBiH spore da to bude u Banjaluci - podsjetio je Kojić.