latinica  ћирилица
27/02/2024 |  13:28 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Drljača: Hrvatska nije odustala od planova

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je danas da Hrvatska nije odustala od planova da radioaktivni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, te da će ove godine biti objavljen ključni dokument - studija uticaja na životnu sredinu.
Miroslav Drljača - Foto: RTRS
Miroslav DrljačaFoto: RTRS

Drljača smatra da je Hrvatska proteklih godina tajno ili polutajno radila na realizaciji ovog projekta.

- Dugo godina njihova je floskula bila da Čerkezovac nije prioriotetna i jedina lokacija. Međutim, sve vrijeme to je bila priča za našu stranu - rekao je Drljača.

Drljača kaže da četiri godine odgađanja početka skladištenja radioaktivnog otpada nisu rezultat reakcija iz BiH već činjenice da Hrvatska nije završila sve aktivnosti.

- Ključni moment u ovoj godini je studija uticaja na životnu sredinu. Vidjećemo šta zaista u tom dokumentu piše i to je pravo vrijeme da BiH da svoje primjedbe i da na kraju bude donijeta odluka o tome kako će BiH braniti svoje interese - rekao je Drljača.

Predsjednik Udruženja građana "Grin tim" Mario Crnković rekao je da Hrvatska nastavlja svoje aktivnosti, te da se BiH mora pokrenuti.

- Hrvatska planira da 2026-2027, godine koristi sredstva Međunarodne agencije za atomsku energije za dalji razvoj projekta na Trgovskoj gori. Ne preostaje nam ništa drugo nego da mobilizujemo akademsku zajednicu i da se pokrenemo u rješavanju ovog problema - rekao je Crnković.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.