latinica  ћирилица
27/02/2024 |  14:20 ⇒ 14:49 | Autor: SRNA

Sadnja medonosnog bilja za razvoj pčelarstva

Na dvije lokacije u Milićima, selima Vrtoče i Dubnica biće zasađeno medonosno bilje, lipa i bagrem, na oko osam hektara u okviru projekta ublažavanja klimatskih promjena i razvoj pčelarstva.
Projekat "Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva" - Foto: SRNA
Projekat "Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva"Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja pčelara "Matica" iz Milića Marko Tomić rekao je da projekat realizuju u saradnji sa Udruženjem za razvoj i afirmaciju društva "Nodas" i da je ovo veliki podstrek za mlade pčelare.

- Predložiću donatoru da sredstva od 4.000 KM raspodjeli na 20 umjesto na deset pčelara, jer nam se pridružuje dosta novih, omasovljavamo Udruženje - izjavio je Tomić novinarima.

Projekt-menadžer Udruženja "Nodas" Šemsudin Maljević rekao je da će za sadnju medonosnog bilja na području opštine Milići biti izdvojeno 5.000 evra.

On je dodao da će na području Milića izraditi inicijalni akcioni plan, katastar za pčelarstvo, te da će Milići i Tešanj biti prve opštine koje će imati ovaj dokument.

Šesnaetogodišnji Mile Stjepanović iz Rajića tri godine se bavi pčelarstvom, ima deset košnica, a u budućnosti namjerava da nabavi još deset.

- Zavolio sam pčelarstvo zahvaljujući komšiji od koga sam učio i krenuo malo po malo, ne namjeravam da stanem, proširiću pčelinjak - kaže Stjepanović.

Miloš Perišić pčelarstvom se bavi oko 40 godina, ima više od 300 košnica, 1.000 oplodnjaka, proizvede do 6.000 matica, a prodaje rojeve, košnice.

U projektu "Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva" pored "Nodasa", učestvuje njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, kao glavni donator, opština i Udruženje pčelara "Matica".

Projekat se realizuje od 1. septembra prošle godine do 31. jula.