latinica  ћирилица
27/02/2024 |  14:27 ⇒ 14:28 | Autor: SRNA

Manjinske liste saopštile Vučiću da žele biti dio vlasti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, u nastavku konsultacija o mandataru za sastav nove vlade, razgovarao odvojeno sa predstavnicima dvije manjinske liste - Savezom vojvođanskih Mađara te izborne liste oko predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova i predsjednika Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlića.
Vučić - nastavak konsultacija (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs) -
Vučić - nastavak konsultacija (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs)

Predstavnici ovih lista su, nakon konsultacija u Beogradu, izrazili očekivanje da će biti dio nove vlasti u Srbiji.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara /SVM/ Balint Pastor, čija stranka je osvojila šest poslaničkih mandata, rekao je nakon konsultacija da ova manjiska stranka želi da bude dio vladajuće većine kako je to bila godinama i da nastavi saradnju.

On je dodao da nije bilo riječi o funkcijama koje bi ta stranka željela u vlasti, jer Vučić više nije predsjednik Srpske napredne stranke /SNS/.

Pastor je rekao da je sa Vučićem bilo riječi o infrastrukturnim projektima i o tome kako SVM vidi razvoj Srbije i unutar nje pokrajine Vojvodine.

Zukorlić je nakon konsultacija izjavio da nije bilo riječi o konkretnim rješenjima o učešću liste koju predvode on i Žigmanov u Vladi Srbije, ali da se nadaju da će biti njen dio.

- Nadamo se da ćemo imati priliku da kroz resorna ministarstva učestvujemo u novom mandatu i ono što nas je predsednik Vučić i uverio jeste da će se on založiti kod vladajuće stranke da mi dobijemo taj status - rekao je Zukorlić.

Žigmanov je rekao da je Vučić prenio da će se založiti kod onih koji su pobijedili na izborima da nastave politiku inkluzivnog odnosa prema pripadnicima nacionalnih manjina i da se multikulturalnost u Srbiji odrazi i kad je u pitanju struktura nove vlade.

- Mislim da je svima jasno da su beneficije od takvog stanja za sve građane Srbije više nego dobre, da su to pohvalili i brojni subjekti u međunarodnoj zajednici i sigurno da doprinosimo relaksiranijim odnosima u ovom delu Evrope u tom smislu - rekao je Žigmanov.

Koalicija Nada, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije /POKS/ i Novi DSS, saopštila je da neće ići na konsultacije kod predsjednika Srbije oko formiranja nove vlade, jer, kako su naveli, "Vučić pravi farsu, drži konsultacije, a svi znaju da već zna i ko će biti premijer, kao i cijeli sastav vlade", prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je konsultacije počeo juče razgovorima s manjinskim listama "Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi" i "Ruska stranka – Slobodan Nikolić".

Na izborima 17. decembra učestovalo je 18 izbornih lista, a u poslaničke mandate osvojilo je njih 10.

Od ukupno 250 mandata, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 129 mandata, lista "Srbija protiv nasilja" 65, "Ivica Dačić - premijer Srbije" 18, koalicija "Nada za Srbiju" 13, "Mi glas iz naroda" 13 i "SVM Balint Pastor" šest.

Liste "Ujedinjeni za pravdu - Usame Zukorlić, Tomislav Žigmanov" dobila je dva mandata, "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" dva mandata, dok su "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" i "Ruska stranka - Slobodan Nikolić" osvojile po jedan mandat.