latinica  ћирилица
27/02/2024 |  14:43 ⇒ 28/02/2024 | 11:13 | Autor: RTRS

Malo pozorište "Duško Radović" u Banjaluci (VIDEO)

Dječije pozorište Republike Srpske domaćin je ansamblu Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda, koji je za najmlađu publiku izveo predstavu "Per Gint u kraljevstvu trolova", rađenu po motivima drame Henrika Ibzena, a u režiji Isidore Goncić.
Banjaluka: Dječije pozorište (foto:djecijepozoristers.ba) -
Banjaluka: Dječije pozorište (foto:djecijepozoristers.ba)

Ovim se nastavlja tradicija i otvara osma godina saradnje u razmjeni predstava nacionalnog teatra Republike Srpske sa jednim od najboljih teatara Srbije.

"Per Gint u kraljevstvu trolova" donosi priču o odrastanju, hrani, spavanju, higijeni i igri, o zahtjevima roditelja i dječijoj neposlušnosti. Riječ je o interaktivnoj predstavi koja najmlađu publiku uči osnovnim životnim pravilima.

Cilj pozorišne razmjene je upoznavanje sa novim pozorišnim trendovima i prikazivanje novih teatarskih ostvarenja najmlađoj publici u Beogradu i Banjaluci.

- Unazad osam godina sa velikim žarom očekujemo gostovanja banjalučkog Pozorišta za djecu u Beogradu, koja se sprovode u novembru, a isto tako nas zdušno dočekuju kolege iz Banjaluke - rekla je Bojana Karajović, direktorka Malog pozorište "Duško Radović".

Direktorka Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković istakla je da su veoma važni susreti dva ansambla.

- Beskrajno je važno i kada toliko divnih malih dječaka i djevojčica posvjedoči koliko u Beogradu i u Banjaluci ima umjetnika koji žive za djecu - rekla je ona.

Sutra, drugog dana razmjene, na sceni Dječijeg pozorišta Srpske biće izveden mjuzikl "Sudbina jednog Čarlija", beogradske rediteljke Ane Tomović.