latinica  ћирилица
27/02/2024 |  15:55 ⇒ 19:39 | Autor: sputniknews.com

Francuska: Vojnici zapadnih država ipak mogu biti poslati u Ukrajinu

Francuska smatra da bi zapadni vojnici mogli biti poslati u Ukrajinu radi pružanja nekih vidova pomoći, ali to ne podrazumeva njihovo učešće u sukobu, saopštio je francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne na sednici Narodne skupštine (donjeg doma parlamenta) republike.
Stefan Sežurne (Foto: EPA/JALAL MORCHIDI) -
Stefan Sežurne (Foto: EPA/JALAL MORCHIDI)

- Moramo predvideti nove akcije podrške Ukrajini koje bi ispunile konkretne zahteve. Mislim, na deminiranje, sajber pretnje, proizvodnju oružju na licu mesta, na teritoriji Ukrajine. Neke od ovih akcija mogu zahtevati prisustvo na ukrajinskoj teritoriji, bez učešća u sukobu. Ništa se ne može isključiti, a danas je to stav predsednika republike - rekao je Sežurne.

Podsjetimo, predsjednik Francuske je na pres konferenciji poslije sastanka posvećenog podršci Ukrajine izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.

Prethodno, izjava francuskog predsjednika Emanuela Makron da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu kako Rusija ne bi dobila rat izazvala je buru reakcija među opozicionim političarima u Francuskoj.