latinica  ћирилица
27/02/2024 |  16:05 ⇒ 16:06 | Autor: RTRS

Strateško opredjeljenje Republike Srpske - posebna zaštita srpskog jezika i ćirilice

Ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić prisustvovala je danas konstitutivnoj sjednici Savjeta za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.
Konstitutivna sjednica Savjeta za standardizaciju jezika srpskog naroda - Foto: Ustupljena fotografija
Konstitutivna sjednica Savjeta za standardizaciju jezika srpskog narodaFoto: Ustupljena fotografija

- Strateško opredjeljenje Republike Srpske jeste da srpski i jezik i ćiriličko pismo moraju uživati posebnu zaštitu republičkih, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija koje će intenzivirati aktivnosti njihove afirmacije, promocije i zaštite u Republici Srpskoj u narednom periodu - rekla je Stojičićeva.

Naglasila je i da je Ministarstvo prosvjete i kulture pokrenulo niz aktivnosti koje u značajnoj mjeri promovišu ne samo srpski jezik i ćiriličko pismo, već i našu kulturu i kulturno nasljeđe u cjelini.

Savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma je utvrđen Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma koji je usvojen 2022. godine.

- U Savjet su imenovani sljedeći članovi: prof. dr Sreto Tanasić, prof. dr Dragomir Kozomara, prof. dr Ranko Popović, prof. dr Milanka Babić, prof. dr Biljana Samardžić, doc. dr Saša Đukić i prof. dr Mijana Kuburić Macura. Za predsjednika Savjeta je izabrana prof. dr Milanka Babić, a za zamjenika predsjednika prof. dr Mijana Kuburić Macura - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

U narednom periodu Savjet će utvrditi Poslovnik o radu, te smjernice za dalje djelovanje i izradu mjera u skladu sa usvojenim politikama u oblasti zaštite jezika i pisma.