latinica  ћирилица
27/02/2024 |  16:33 | Autor: B92

Zaharova poručila Makronu: Nisi svjestan šta govoriš

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je danas da predsjednik Francuske Emanuel Makron "nije svjestan onoga što govori".
Marija Zaharova  (Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Marija Zaharova (Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Ova izjava dolazi kao komentar na to što je Makron izjavio da se "ne može isključiti" opcija slanja jedinica u Ukrajinu.

- Što se tiče izjava Emanuela Makrona o potencijalnom raspoređivanju NATO jedinica u Ukrajinu, stiče se snažan osjećaj da francuski predsjednik ne shvata ni šta govore njegovi potčinjeni, ni ono što on sam kaže - napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je dodala da želi da "podsjeti" Makrona na istoriju Francuske.

- Aprila 1945. godine Berlin je branila francuska SS divizija "Šarlmanj" (Karlo Veliki) i niz drugih. Branili su i sam firerov bunker. Oni su bili među posljednjima koji su u Trećem rajhu odlikovani nacističkim ordenom Viteškog krsta Gvozdenog krsta - navela je Zaharova.

Upitala je Makrona da li je odlučio da organizuje diviziju "Šarlmanj 2" za odbranu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Makron je u ponedjeljak, nakon samita evropskih lidera u Parizu, poručio da se, iako nema konsenzusa o slanju jedinica evropskih zemalja u Ukrajinu, "ništa ne može isključiti".