latinica  ћирилица
27/02/2024 |  19:08 ⇒ 28/02/2024 | 11:01 | Autor: RTRS

Srdačan susret Mandića i Dodika u Podgorici: BiH nema bez Republike Srpske (VIDEO)

U Podgorici danas susret predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića. Saglasni da Dejtonski sporazum mora da bude poštovan i da put BiH prema Evropskoj uniji ne smije da bude na štetu interesa Republike Srpske i srpskog naroda. Odlučni su za privrednu saradnju i projekte od kojih će građani Srpske, BiH i Crne Gore imati koristi. Prije svega - izgradnja puta Foča- Šćepan Polje , hidroelektrane Buk Bijela i korišćenje vode iz Bilećkog jezera. Dodik je ponudio prijedlog Sporazuma o specijalnim vezama Srpske i Crne Gore po uzoru na onaj sa Srbijom.
Milorad Dodik i Andrija Mandić - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Andrija MandićFoto: RTRS

Poruke mira, saradnje, stabilnosti i razvoja nakon sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika i predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića. Ponovili su da su za evropski put, ali da na tom putu mora da budu poštovani interesi Republike Srpske i srpskog naroda.

- Evropska unija u redu. To ne može da bude na štetu identiteta i ustavne pozicije Republike Srpske. Ne može da bude promovisanje unitarizacije i centralizacije BiH - naglasio je Dodik.

Promovisati i poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati Republiku Srpsku i BiH, kaže predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić. To garantuje stabilnost Zapadnog Balkana.

Mi uvažavamo Republiku Srpsku jer BiH nema bez nje. Ko osporava interese Srba taj ruši BiH - poručio je Mandić.

Dodik kaže da uvažava demokratski izabrane funkcionere Crne Gore i da je za saradnju s njima. Nema ništa protiv sastanka sa predsjednikom i premijerom ove države Јakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem ako oni to žele. Primjer pružene ruke je i ponuđeni prijedlog Sporazuma o specijalnim vezama Srpske i Crne Gore po uzoru na onaj sa Srbijom. Obuhvatio bi saradnju u različitim oblastima. Ono što je već izvjesno jeste da će početi gradnja puta Foča -Šćepan Polje. Osim toga na dnevnom redu sastanka bilo je rješavanje problema korišćenja vode iz Bilećkog jezera i projekat hidroelektrane Buk Bijela.

- Samo ova tri projekta put prema Foči, korišćenje vode Bilećkog jezera, Buk Bijela imaće značajan uticaj na budžet Crne Gore i svih građana - dodao je Mandić.

Dodik je naglasio da put Foča - Šćen Polje ne gradi Sarajevo, već Republika Srpska.

- Sarajevo nije nadležno za Bilećko jezero. Sarajevo nije nadležno za Buk Bijelu ako hoćete da praktično rješavate probleme morate sa nama da radite - dodao je Dodik.

A čini se neki u Crnoj Gori to ne čuju ili ne žele da čuju. Tako je nekolicina građana protestovala zbog Dodikovog dolaska u Podgoricu. Dodik kaže da ih je pozdravio jedino kako je mogao - sa tri prsta i da nije imao namjeru da ih provocira.

Srdačan doček Dodika tokom posjete Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja. Obišao je grob blaženopočivšeg mitropolitia crnogorsko -primorskog Amfilohija. Paroh podgorički Predrag Šćepanović i đakon Vedran Grmuša, koji je porijeklom iz Banjaluke, zahvalili su mu za pomoć za izgradnju ovog hrama.

- Posjeta Dodika je bratska jer posjeta Hramu nije dolazak u goste već dolazak u dom - rekao je starješina hrama Nikola Pejović.

Ovaj hram ispunjen je ljubavlju a Srpska pravoslavna crkva ključna je za očuvanje identiteta i opstanka srpskog naroda ne samo u Crnoj Gori, već i Srpskoj i Srbiji, kaže predsjednik Dodik.