latinica  ћирилица
27/02/2024 |  19:12 ⇒ 28/02/2024 | 11:01 | Autor: RTRS

Kojić pisao Marfiju: SAD hitno da izruče Beganovića (VIDEO)

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić uputio je pismo američkom ambasadoru Majklu Marfiju zahtijevajući da SAD isporuče Almira Beganovića koji je, kaže, učestvovao u brutalnom mučenju i ubistvu Nenada Rankića iz Srebrenice.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

Marfiju je uz pismo poslao i fotografije mučenog i živog spaljenog Rankića. Kojić kaže da će Marfi, ukoliko SAD ne deportuju Beganovića, za Srbe biti u istoj ravni kao i drugi zločinci nad srpskim narodom.

Rankić je 1992. godine u selu Blječeva zarobljen i odveden u Potočare. Tamo je živ spaljen. Nakon sedam dana posmrtni ostaci su razmijenjeni.

Ivanka Rankić, majka, mučenog, zlostavljanog pa ubijenog Nenada Rankića iz Srebrenice kaže da postoje svjedoci, materijalni dokazi, fotografije, sve se, kaže, zna.

- Imam i slike, britanski novinari mi dali. Sin je bio na Blječevoj, tamo je bio napad, ranili su ga i živog odveli u Potočare - priča majka Ivanka.

Prema raspoloživim podacima do kojih je Organizacija porodica poginulih došla, u mučenju i ubistvu Nenada Rankića učestvovao je Almir Beganović zvani Prco iz Srebrenice, pripadnik takozvane Armije BiH. Krije se u državi Јuti u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Od američke ambasade koja nam ovdje svaki dan drži predavanja o demokratiji, o tome kako su oni legalisti, kako su oni za mir kako poštuju sve žrtve, tražimo da Beganovića deportuju kako bi on bio procesuiran za brutalno mučenje Rankića jer do sada niko nije odgovarao za genocid nad srpskim narodom koji je počinjen u Podrinju - istakao je Kojić.

Ovo nije prvi put da Kojić i organizacija šalju pisma o dokazima stradanja Srba američkom ambasadoru Marfiju. Posljednji put 2022. godine prilikom posjete Srebrenici Kojić je fizički spriječen da mu pokaže srpska stratišta.

- Јa sam sačekao američkog ambasadora sa željom da ga odvedem u Spomen sobu da vidi da su i Srbi stradali u Srebrenici ali me je njegovo obetbjeđenje fizički spriječilo uz obrazloženje da ambasador žuri da posjeti azil za pse što je to tada pokazalo da su njemu bitniji psi nego Srbi - naveo je Kojić.

Majka ubijenog Nenada Rankića pravdu čeka 32 godine. Kaže da je upoznata sa inicijativom Organizacije, ali ne vjeruje u ovozemaljsku pravdu i to da će Amerika izručiti ikoga.

- Ne vjerujem da su negdje drugo. Amerika neće, Amerika ne voli Srbe - poručuje majka ubijenog Nenada Rankića.

Kojić tvrdi da je Rankića, sa Beganovićem mučio i Kemal Mehmedović, kojeg štiti Austrija.

Tvrdi da je Mehmedović bio jedan od najodanijih ubica ratnog komandanta muslimanskih snaga iz Srebrenice Nasera Orića, kojem je kao trofeje nosio odsječene glave Srba sa područja Podrinja.

On je podsjetio da su pozivali i Sud i Tužilaštvo BiH da reaguju u ovom konkretnom slučaju, ali očigledno ,kakoa kaže,oni ne smiju ništa bez svog tutora, gazde i nalogodavca.