latinica  ћирилица
27/02/2024 |  19:19 ⇒ 28/02/2024 | 11:01 | Autor: RTRS

U Mostaru bez konačnog dogovora o evropskim zakonima; Razmimoilaženja na Izbornom i zakonu o sudovima (VIDEO)

Ništa još od dogovora lidera političkih partija koji čine vlast na nivou BiH. U Mostaru nisu uspjeli usaglasiti Izborni i zakon o sudovima, dok su najbliži rješenju Zakona o sukobu interesa. Kompromis će pokušati naći u narednih sedam dana. Bez obzira na ishod dogovora, od Evropske unije traže datum pregovora jer smatraju da je već dosta urađeno.
Sastanak u Mostaru - Foto: RTRS
Sastanak u MostaruFoto: RTRS

Iako su stavove približili o Zakonu o sukobu interesa, domaćin sastanka, ipak nije zadovoljan ishodom.

Žao mi je što nismo uspjeli napraviti iskorak a to se od nas očekivalo, kaže Čović. Ipak se nada da će u narednih nekoliko dana nešto usaglasiti.

- Što se tiče Izbornog zakona mi ćemo raditi na tri strane. Predsjedništvo i da eliminišemo mogućnost da bošnjački narod hrvatima bira člana Predsjedništva. I tražimo rješenje. Oko tehničkih izmjena napravili smo zaokret u odnosu na Laktaše - poručio je Čović.

Lider SNSD-a Milorad Dodik optimističan za razliku od njegovih koalicionih kolega na nivou BiH. Ubijeđen je kako se potrebni zakoni mogu usvojiti u narednih 7-10 dana.

- Što se tiče Zakona o sudu naš prijedlog je da Apelaciono vijeće bude u Banjaluci, a da prvostepeno bude u Sarajevu. To je nešto što ne vidimo razlog zašto se ne bi prihvatilo. Tragamo za tim šta možemo uraditi do 21. marta. Podvlačimo, sva trojica da bez datuma o pregovorima to ništa ne znači i osjećali bi da smo zaobiđeni ako ne bude tačan datum za pregovore - rekao je Dodik.

Lider SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da ostaje opredjeljenje za nastavak rada i pokušaj pronalaženja kompromisa. Dodaje da mu se čini da su najbliži dogovoru o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

- Danas smo ostali na pozicijama na kojima jesmo, ali otvoreni da ćemo pokušati raditi na bilo kojem od ovih zakona. Čini mi se da je zakon o sprečavanju sukoba interesa najbliži da ga okončamo i završimo tu priču. Pozicije su kada je riječ o zakonu o sudovima i izbornom zakonu ostale prilično zakovane u ovim spornim pitanjima - tvrdi Nikšić.

Dodik je upozorio da će Kristijan Šmit, ukoliko pokuša bilo šta da nametne, srušiti evropski put BiH.

- Ukoliko ovaj nelegalni pokuša bilo šta da uradi, ukoliko slučajno pokuša da nameće zakone ili bilo šta što se odnosi na Srpsku u bilo kom segmentu, Republika Srpska izlazi iz procesa tako što će donijeti svoj zakon o izborima i sprovesti te izbore na svoj način - poručio je Dodik.

Lideri su uvjereni da će u narednih sedam dana napraviti iskorak kako bi od Brisela dobili datum pregovora 21. marta. Analizu učinjenog, daće i ministri inostranih poslova Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije koji početkom marta stižu u BiH.