latinica  ћирилица
27/02/2024 |  20:13 ⇒ 28/02/2024 | 12:32 | Autor: RTRS

U Prijedoru promovisan roman "Poslije zabave" (VIDEO)

U prijedorskoj Narodnoj biblioteci "Ćirilo i Metodije" večeras je promovisan roman "Poslije zabave", autora Steve Grabovca, koji dobitnik NIN-ove nagrade.
Stevo Grabovac u Prijedoru - Foto: RTRS
Stevo Grabovac u PrijedoruFoto: RTRS

Grabovac je rekao da piše dugi niz godina i da je ovaj nagrađeni roman, koji u osnovi ima istiniti događaj o užasnom zločinu koji se 1992. desio u okolini Broda, u stvari o jednoj generaciji, o odnosima među ljudima koji su povezali sve niti u jednu priču.

On je dodao da je NIN-ova nagrada pobjeda budući da je on autor sa ovih prostora, a njegova knjiga je objavljena kod lokalnog izdavača.

Predstavnik izdavačke kuće "Imprimatur" iz Banjaluke Boris Maksimović istakao je da su oni bili izdavač i Grabovčevog prvog romana "Mulat albino komarac", koji je odjeknuo prilično dobro u regionalnim književnim krugovima i ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu.

Direktorka Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" Gordana Vila rekla je da je ovoj ustanovi bila čast što je mogla da ugosti dobitnika 70. jubilarne NIN-ove nagrade.

Stevi Grabovcu je u Beogradu 5. februara uručena NIN-ova nagrada za roman godine za djelo "Poslije zabave", koji govori o zločinu nad dvedesetak romske djece u ljeto 1992. godine u okolini tadašnjeg Bosanskog Broda ubijene radi ilegalne trgovine ljudima.

Grabovac je rođen 1978. godine u Slavonskom Brodu. Odrastao je i završio srednju školu u Brodu, a studirao na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci.