latinica  ћирилица
27/02/2024 |  21:56 ⇒ 21:56 | Autor: SRNA

Zvornik: Otvoreni "Markovićevi dani"

Kulturna manifestacija "Markovićevi dani", posvećena književniku i kulturnom radniku Marku Markoviću, otvorena je večeras u njegovom rodnom Zvorniku, a gost večeri bio je književnik Pero Zubac.
Otvoreni "Markovićevi dani" - Foto: SRNA
Otvoreni "Markovićevi dani"Foto: SRNA

Zubac je istakao da su ovakve manifestacije jako značajne jer čuvaju sjećanje na zavičajne pisce.

On se, uz pratnju književnika i kantautora Miloša Zupca i kantautora Sonje Segić, predstavio zvorničkoj publici različitim stihovima i kompozicijama poznatih pisaca.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović, koji je istakao da Gradska uprava podržavajući ovu manifestaciju čuva sjećanje na Markovićevo lik i djelo.

- Podržavamo "Markovićeve dane" sa nadom da će to biti i putokaz za mlade generacije koje dolaze da uče i čuvaju djela Zvorničana koji su ostavili veliki stvaralački doprinos u ukupnom razvoju književnosti i kulture uopšte - rekao je Ivanović i zahvalio Narodnoj bibloteci i muzejskoj zbirci što tradicionalno organizuju ovu manifestaciju.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović istakla je da su ovo sedmi "Markovićevi dani", a da su održavanje manifestacije pomogli Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Gradska uprava Zvornik.

- Na današnji dan prije 128 godina je rođen Marko Marković, jedan od prvih značajnih zvorničkih književnika - rekla je Stjepanovićeva i dodala da je cilj ove manfestacije regionalnog karaktera da rad jedanog takvog književnika i kulturnog radnika bude sačuvan i prezentovan novim generacijama.

Јedan od organizatora Stanislav Tomić istakao je da je važno od zaborava čuvati književnike koji su, prije svega, zavičajni pisci i dali su značajan doprinos za razvoj kulture u Republici Srpskoj i BiH u cjelini.

Tomić je izrazio zadovoljstvo što je resorno ministarstvo prepoznalo značaj ove manifestacije i potvrdilo da su Marko Marković i njegov rad dostojni pažnje.

- "Markovićevi dani" sutra će biti nastavljeni otvaranjem izložbe "...I u času bujne sreće i kad tuga uzdah sprema..." - 100 godina od smrti Alekse Šantića, dok će završnog dana, u četvrtak, 29. februara, na ovoj manifestaciji govoriti književnik i akademik Miro Vuksanović.

Organizator "Markovićevih dana" je Narodna bilbioteka i muzejska zbirka uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Zvornika.

Marko Marković je rođen 27. februara 1896. godine u Zvorniku, a umro na Palama 12. avgusta 1961. godine.

U biografiji ovog Zvorničanina navedeno je da je po izbijanju Prvog svjetskog rata interniran i dignut u austrougarsku vojsku, dospjevši brzo na front u Galiciji. U Odesi je stupio u srpsku vojsku kao dobrovoljac, nakon što je prebjegao 1916. godine u Rusiju.

Učesnik je proboja na Solunskom frontu, kao vojnik u Drinskoj diviziji u kojoj je ostao u borbama sve do završetka Prvog svjetskog rata. Demobilisan je 1920. godine i počeo da radi u Sarajevu kao novinar u "Glasu naroda".

Marković je poslije Drugog svjetskog rata u Sarajevu radio kao direktor Privredne banke, direktor izdavačkog preduzeća "Svjetlost" i dramaturg sarajevskog Narodnog pozorišta.

Marko Marković počeo je književni rad u 27. godini, a napisao je knjige "Na boku", "Kriva Drina" i "Od sumraka do zore".