latinica  ћирилица
27/02/2024 |  22:41 | Autor: sputniknews.com

Ruski ministar: Predložićemo BRIKS-u formiranje nezavisnog finansijskog sistema

Rusija će predložiti zemljama članicama BRIKS-a da formiraju alternativni finansijski sistem za trgovinske operacije koji bi bio nezavisan od politike, izjavio je ministar finansija Rusije Anton Siluanov televiziji "Blumberg Saudijska Arabija".
Anton Siluanov (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV) -
Anton Siluanov (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV)

- Kako bi zemlje članice BRIKS-a mogle normalno da se razvijaju, trebalo bi da razmišljamo o stvaranju sopstvenih sistema za funkcionisanje finansija koji bi bili nezavisni od politike, a koji mogu da obezbijede trgovinske odnose među našim zemljama - rekao je on na marginama sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja BRIKS-a u brazilskom gradu Sao Paolo.

Prema njegovim riječima, trgovina među zemljama BRIKS-a raste i kako bi funkcionisali ovi tokovi potreban je dobar platni sistem.

- Predložićemo formiranje nezavisnog platnog sistema koji bi bio zansovan na novim principima, prije svega su to principi digitalizacije, principi blokčejna, koji bi mogli da budu komforni za zemlju i koji ne bi bili skupi - zaključio je ministar finansija Rusije.