latinica  ћирилица
28/02/2024 |  07:47 ⇒ 07:50 | Autor: RTRS

Povoljni uslovi za vožnju, ali oprez zbog odrona

Uslovi za vožnju na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH su povoljni, ali se vozačima savjetuje da zbog odrona voze pažljivo na dionicama Karanovac-Kneževo, Trnovo-Foča, Crna Rijeka-Јajce, Višegrad-Rogatica i Gacko-Tjentište, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.
Kanjon Vrbasa - Foto: RTRS
Kanjon VrbasaFoto: RTRS

Na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini /Foča/-Hum /Šćepan Polje/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja sve do kraja godine.

Režim saobraćaja izmijenjen je na magistralnom putu dionica Rudanka-Doboj zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na koridoru "Pet ce" od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva. Radovi su produženi do kraja godine.

Na magistralnom putu Rača-Bijeljina u rejonu Balatuna, zbog radova, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja. U toku su radovi na putnom pravcu Gradiška-Nova Topola-Klašnice.

Klizišta usporavaju saobraćaj na magistralnom putnom pravcu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu i na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Rudanka-Stanari, na prevoju Ljeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Јelaha.

Do povremene obustave saobraćaja, zbog izvođenja bušačko-minerskih radova, dolaziće na dionici magistralnog puta Trnovo-Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice u vremenu između 7.00 i 16.00 časova.

Zbog radova i miniranja na kamenolomu "Grapska-Kostajnica" u Kostajnici kod Doboja dolazi do povremene obustave saobraćaja na dionici regionalnog puta Doboj-Modriča.

U FBiH u toku su radovi na ulazu u Neum na putnom pravcu Stolac-Neum zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu Dubrovačkom ulicom).

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu. Radovi se izvode i na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići.

Na graničnim prelazima jutros nema zadržavanja.

Iz AMS napominju da je u toku republička preventivna kampanja pod nazivom "Budi vidljiv, ne budi figura" s ciljem povećanja bezbjednosti pješaka u saobraćaju kroz povećanje njihove uočljivosti noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Većina saobraćajnih nezgoda u kojima stradaju pješaci dogodila se u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja, van naseljenih mjesta, na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta.

U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj u 2023. godini smrtno je stradalo 17 pješaka, dok je 78 pješaka teško povrijeđeno, podsjećaju iz AMS-a.