latinica  ћирилица
28/02/2024 |  08:55 ⇒ 09:31 | Autor: SRNA

Čubrilović: Prvi mart je neprihvatljiv kao praznik takozvane nezavisnosti BiH

Lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da politički i drugi predstavnici Republike Srpske ne prihvataju 1. mart kao datum takozvane nezavisnosti BiH.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Srpska ni na koji način ne pridaje značaj tom datumu, iako nikome ne osporava pravo da obilježava na tom planu ono što misli da treba - rekao je Čubrilović Srni.

Čubrilović je naglasio da bi neki drugi u okviru BiH trebalo da uvaže sve ono što je srpsko jer njihova osporavanja idu ka unošenju dodatne nestabilnosti na ovim prostorima.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.