latinica  ћирилица
28/02/2024 |  09:01 ⇒ 09:03 | Autor: SRNA

Preuzimanje i skladištenje otpada nakon uspostavljanja centra za zbrinjavanje

Rad centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, odnosno preuzimanje i skladištenje može početi poslije njegovog uspostavljanja, rečeno je u hrvatskom Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško".
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Iz ovog fonda, čije je sjedište u Zagrebu, ističu da u skladu sa odlukom Međudržavne komisije za praćenje provođenja ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije nisko i srednje radioaktivni otpad počinje da se preuzima iz elektrane "Krško" najkasnije početkom 2028. godine, kao i da je planirano da i centar do tada bude izgrađen.

- Nakon uspostavljanja i početka rada centra, odmah se može započeti s preuzimanjem i skladištenjem institucionalnog radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora porijeklom s teritorije Hrvatske - kažu iz Fondu za Srnu.

Objasnili su da će se centralno skladište, u kojemu će se skladištiti institucionalni radioaktivni otpad i iskorišteni izvori, sastojati od prijemne i skladišne građevine.

U prijemnoj građevini će paketi radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora biti preuzeti, a prije konačnog preuzimanja provjeravaće se da li zadovoljavaju uslove za skladištenje.

- Ukoliko su paketi u skladu s kriterijumima prihvatanja otpada u centar, paketi će biti primljeni i skladišteni u skladišnoj građevini centralnog skladišta o čemu će se napraviti primopredajni zapisnik, te obavijestiti nadležno tijelo za radiološku i nuklearnu sigurnost - navode iz Fonda.

Ako paketi otpada ne zadovoljavaju kriterijume prihvata otpada u centar, u Fondu kažu da preuzimanje neće biti obavljeno i da će vlasnik takav paket otpada o vlastitom trošku prevesti na obradu i kondicioniranje u neki od ovlaštenih tehničkih servisa prije nego što bude primljen u centar na skladištenje.

U centru se, napominju iz Fonda, neće obavljati nikakva obrada i kondicioniranje, već će na skladištenje moći biti primljeni samo oni paketi otpada koji zadovoljavaju kriterijume prihvata otpada u Centar.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad ,skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH .