latinica  ћирилица
28/02/2024 |  09:06 ⇒ 09:14 | Autor: SRNA

Bukejlović: Ustav temelj ustavnopravnog uređenja

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas da je Ustav Srpske temelj ustavnopravnog sistema kojim je garantovano jednako ustavnopravno uređenje, primjena i vladavina prava.
Miloš Bukejlović - Foto: RTRS
Miloš BukejlovićFoto: RTRS

Bukejlović smatra da bi, zbog brojnih promjena, koje je pretrpio prvi Ustav Republike Srpske bilo potrebno razmotriti mogućnost donošenja novog kada se za to steknu uslovi.

- S obzirom na činjenicu da je promijenjeno dvije trećine Ustava, bilo bi dobro da Narodna skupština Republike Srpske razmotri odluku o donošenju novog Ustava Republike Srpske - rekao je Bukejlović.

On je ocijenio da je usvajanje novog Ustava Srpske kompleksan proces koji bi trebalo da se zasniva na temeljnoj analizi, kao i da bi u njegovo razmatranje i donošenje trebalo da budu uključeni najstručniji ljudi u Republici Srpskoj.

Bukejlović je naglasio da se Ustavom Srpske, nakon 32 godine, štiti suverenitet i identitet, te omogućava primjena vladavine prava i slobode svim građanima Republike Srpske.

On je ponovio da je Ustavom iz 1992. godine Republika Srpska konstituisana kao trajna kategorija i izraz volje naroda.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba, te jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma održanog 1. marta na kojem nisu učestvovali Srbi.