latinica  ћирилица
28/02/2024 |  09:59 ⇒ 11:11 | Autor: RTRS

Srpska odgovorno upravlja svojim finansijama

Ministarstvo finansija Republike Srpske radi objektivnog informisanja javnosti u vezi sa informacijama o zaduživanju Republike Srpske, saopštava da Vlada Republike Srpske odgovorno upravlja javnim finansijama i upravlja dugom, o čemu svjedoče pozitivna makroekonomska kretanja, indikatori i stručne analize, uključujući i ocjene stručnjaka za kreditni rejting.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Zaduženost Republike Srpske je planska i sve odluke se donose u skladu sa aktima koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a dug je daleko ispod zakonske granice i među najnižim je u okruženju - navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija Republike Srpske.

Navode da je Republika Srpska od početka godine do danas više duga otplatila nego što se zadužila.

- Od početka godine primici od zaduženja iznose 91,1 milion, dok servis duga zaključno sa krajem februara iznosi 167 miliona KM. Јavni dug Republike Srpske prema posljednjim zvaničnim podacima je 32,7 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), dok je limit 55 odsto u odnosu na BDP - dodaje se u saopštenju.

Navoda da je ukupan dug 38,38 odsto BDP-a, a gornja granica je 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

- Kada su u pitanju privredna kretanja, prosječna stopa rasta BDP-a za tri kvartala 2023. godine iznosila je 1,4 odsto, a na osnovu posljednjih procjena makroekonomskih pokazatelja očakuje se da će ta stopa rasta za cijelu godinu iznositi 1,5 odsto. S druge strane realna stopa rasta BDP-a u 2024. godini planirana je na nivou tri odsto. Smirivanje inflacije (u decembru je iznosila 3,3 odsto, a prosječan rast cijena u 2024. godini očekuje se da će iznositi oko tri odsto) uz očekivano povećanje broja zaposlenih i plata (prosječna neto plata u januaru 2024. godine iznosila je 1.312 KM), održaće rast privatne potrošnje - navode iz Ministarstva.

U narednom periodu očekuje se da će nastavak realizacije najavljenih investicija u energetske projekte i putnu infrastrukturu dati pozitivan doprinos rastu privrede.