latinica  ћирилица
28/02/2024 |  09:59 | Autor: SRNA

Selak: Dan vrijedan vijekova

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je da je srpski narod usvajanjem Ustava prije 32 godine postavio temelj državnosti u koji je utkana prošlost i određena budućnost Srba na ovom prostoru.
Goran Selak - Foto: Ustupljena fotografija
Goran SelakFoto: Ustupljena fotografija

Selak je ukazao da je od krucijalne važnosti naglašavati da je Ustav Republike Srpske stariji od Dejtona i da je Republika Srpska starija od dejtonske BiH.

- Naš prvi Ustav ogledalo je naše civilizacijske utemeljenosti. Dani koje obilježava Republika Srpska su dani velikih odluka u mirnodopskim uslovima, dani Skupština i Ustava, a ne dani ubijanja svatova - rekao je Selak povodom godišnjice Ustava Srpske.

On je istakao da je Republika Srpska na dobrom putu, zna kuda ide i gdje želi da stigne.

- Srpska ide putem stabilnog, demokratskog razvoja i želi da bude dio evropske porodice, zajedno sa Srbijom. Taj put trasiran je na današnji dan prije 32 godine. Usvajanjem prvog Ustava postavljen je temelj u koji smo utkali našu prošlost i opredijelili našu budućnost - rekao je lider SPS-a.

Selak je svim građanima Srpske čestitao 32. godišnjicu Ustava, naglašavajući da 28. februar 1992. godine predstavlja tačku u kojoj se spajaju istorijska vječnost i slavna budućnost srpskog naroda.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Ustav Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.