latinica  ћирилица
28/02/2024 |  09:59 ⇒ 10:00 | Autor: SRNA

Ilić: 1. mart sve osim dana koji treba proslavljati

Predsjednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Mladen Ilić izjavio je da je BiH državna zajednica puna apsurda, a jedan u nizu je taj što pojedinci žele da upravo dan početka rata, 1. mart 1992. godine bude nešto što se veliča.
Mladen Ilić - Foto: RTRS
Mladen IlićFoto: RTRS

- Prvi mart je sve, osim dana koji treba da se proslavlja, a da ne spominjem nazivanje tog datuma danom nezavisnosti - rekao je Ilić.

On je naglasio da je 1. mart 1992. godine tragičan datum koji je naredne više od četiri godine zavio u crno mnoge porodice u BiH, nevezano za vjersku pripadnost.

- Imamo priliku da vidimo u raznim dijelovima svijeta da ljudi slave okončanja sukoba, a u BiH pojedinci žele da upravo dan početka rata bude nešto što se veliča. Nestvaran apsurd, ali samo jedan u nizu takvih u državnoj zajednici kao što je ova - istakao je Ilić.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.