latinica  ћирилица
28/02/2024 |  10:03 | Autor: SRNA

Ostojić: Prvim Ustavom zaokružen proces stvaranja Srpske

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić istakao je da je donošenjem prvog Ustava Srpske zaokružen proces nastanka i stvaranja Republike.
Radan Ostojić - Foto: RTRS
Radan OstojićFoto: RTRS

- To je bio izraz volje srpskog naroda da živi i radi u slobodnoj i demokratskoj Republici u kojoj su svima koji u njoj žive i poštuju njen Ustav zagarantovana ljudska prava i slobode, socijalna pravda i vladavina prava - rekao je Ostojić Srni.

Ostojić je naglasio da je Ustavom potvrđen državotvorni kapacitet srpskog naroda, koji je predstavljao temelje pravne moći, bezbjednosti, legaliteta i ligitimiteta Republike Srpske.

- Ustav predstavlja moderan, demokratski i mirnodopski dokument kojim su definisane institucije Republike Srpske i način njihovog funkcionisanja, te stvoren temelj na kome Republika Srpska i danas postoji - ukazuje Ostojić.

Ostojić je naglasio da Boračka organizacija Republike Srpske sa ponosom i neupitnom odlučnošću čuva Srpsku, njen Ustav i institucije kao što su to borci činili u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Borci Republike Srpske su u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, svojom krvlju, djelovima tijela i životom iscrtavali njene granice i čuvali Ustav kao izvor državnosti - zaključuje Ostojić.

On je rekao da je međunarodnim ugovorom priznata i borba srpskog naroda kojom je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata sačuvana i odbranjena Republika Srpska.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Ustav Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.