latinica  ћирилица
28/02/2024 |  10:18 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Lukić: Ustav Srpske garant njenog postojanja (VIDEO)

Profesor ustavnog prava Radomir Lukić rekao je za RTRS da je Ustav Republike Srpske garant da će Srpska postojati i funkcionisati po svom temeljnom zakonu.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

- Treba se suprotstaviti svakoj ideji o promjeni Ustava BiH sa navodnim obrazloženjem da je to boljitak i modernizacija. Ne, nije, to je nazadak. BiH, osim ovakva, ne može da postoji - rekao je Lukić.

On je naveo da Bošnjaci nemaju u vidu da srpski narod ima svoj poseban identitet i da je pogrešna njihova politika koja žele promjenu Ustava i izbacivanje konstitutivnosti naroda, brisanje federalnih jedinica i formiranje centralizovane i unitarne BiH.

- Srbi i Hrvati ne mogu zapostaviti svoj nacionalni identitet, a to neće učiniti ni Bošnjaci. Sve dok je tako, uređenje koje ne poznaje federalizam i konsocijalnu demokratiju će produkovati stalne sukobe ili će BiH postati veliki zatvor iz kojeg će bježati oni koji nisu zadovoljni time - rekao je Lukić.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Ustav Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.