latinica  ћирилица
28/02/2024 |  10:26 ⇒ 11:29 | Autor: SRNA

Šolaja: Posjeta Dodika Crnoj Gori važna za unapređenje saradnje

Posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Crnoj Gori i njegov sastanak sa predsjednikom crnogorske Skupštine Andrijom Mandićem su od velikog značaja za unapređenje međusobne saradnje dvije zemlje, rekao je Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka.
Bojan Šolaja - Foto: RTRS
Bojan ŠolajaFoto: RTRS

Šolaja je rekao Srni da i jučerašnja posjeta pokazuje otvorenost Srpske za regionalnu saradnju, pogotovo sa Srbijom i Crnom Gorom u kojoj živi znatan broj Srba.

On je naveo da je ponuda Dodika Crnoj Gori za tješnju i direktniju saradnju, po uzoru na onu koju Srpska ima sa Srbijom, nudi mogućnost jačanja svih vrsta veza između dvije zemlje, od političkih do ekonomskih.

Šolaja je istakao da je Dodik na sastanku sa Mandićem uputio snažnu podršku Crnoj Gori na evropskom putu, jer i Srpska podržava taj put BiH, učestvujući u njemu u skladu sa svojim kapacitetima.

Rekao je da je Dodik tom prilikom, između ostalog, ponovio stav Republike Srpske da na evropskom putu ne bi trebalo da bude uslovljavanja, odnosno da Srpska nije pristalica toga da se na uštrb identiteta postavljaju određeni uslovi za članstvo u EU.

- Posjeta Dodika je i svojevrsna podrška srpskom narodu u Crnoj Gori u smislu politika za koje se oni zauzimaju - ocijenio je Šolaja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče se u Podgorici sastao se sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem, te posjetio Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici i kriptu gdje se nalazi grob blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.