latinica  ћирилица
28/02/2024 |  11:15 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Brnabić: ODIHR potvrdio da su izbori bili fer i transparentni

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da izvještaj Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava o regularnosti decembarskih izbora u Srbiji pokazuju da su ti izbori bili fer, pošteni, transparentni i u skladu sa demokratskim normama.
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

- Ovaj izvještaj konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice opozicije o navodnoj krađi izbora. Kada se pročita izvještaj i preporuke, svi će moći da vide da ne postoje nikakvi ni dokazi, ni kritike u vezi sa onim što je opozicija nazivala krađom izbora. Žao mi je što su neki odučili da ovo iskoriste za napad na svoju zemlju - rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Brnabićeva je rekla da su preporuke ODIHR-a mnogo blaže nego u mnogim zemljama članicama EU, a da će Vlada Srbije nastaviti da radi sa ODIHR-om, OEBS-om, da se bori za vladavinu prava, jake institucije, transparantnost.

- Nastavljamo da radimo u skladu sa svim preporukama ODIHR-a, cijenimo ga. Ne slažemo se sa svim u izvještaju, ali nastavljamo da radimo na implementaciji njegovih preporuka. Pozvali smo ODIHR da posmatra lokalne izbore u Srbiji tokom ove godine - rekla je Brnabićeva.

Ona je konstantovala da je izvještaj ODIHR-a neuporedivo objektivniji od izvještaja nekih drugih međunarodnih institucija, koje su iskoristile sve ovo da vode političku kampanju protiv Srbije i s ciljem pritisaka na Srbiju, radi drugih geopolitičkih interesa.

Brnabićeva je rekla da Vlada Srbije najsnažnije osuđuje sve koji su zloupotrebom javnih resursa i medija, zahvaljujući postojanju raznih geopolitičkih interesa, iskoristili sve ovo za napad na sopstvenu zemlju.

Ona je rekla da će konačni izvještaj ODIHR-a biti tek objavljen, ali da je ta kancelarija odlučila da se ranije oglasi zbog dezinformacija o tom izvještaju.