latinica  ћирилица
28/02/2024 |  11:25 ⇒ 13:41 | Autor: sputniknews.com

Vučić u Tirani traži izmjenu završne Deklaracije - Srbija protiv sankcija Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne prihvata prijedlog teksta završne Deklaracije u Tirani kojim se predviđa da sve zemlje podrže sankcije Ruskoj Federaciji, saznaje Sputnjik.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

U Tirani se danas održava prvi samit Ukrajina - Јugoistočna Evropa, na kojem je domaćini premijer Albanije Edi Rama, na čiji poziv prisustvuje i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Prema informacijama Sputnjika, prijedlog završnog dokumenta je izrazito antiruski i u toku je velika diplomatska borba Srbije da izuzme svoj stav.

Srbija traži da se iz deklaracije izbaci da se traži uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, da se izbaci dio da Ruska Federacija ima 'maligni uticaj' na zemlje u regionu, da u tekstu ne stoji "Zemlje" već "Zapadnobalkanska šestorka" - zbog, kako je saopšteno, tzv. Kosova koje Srbija ne priznaje kao državu.

Očekuje se da će se na samitu razgovarati o sukobu u Ukrajini i njegovim posljedicama.

Na samitu se očekuje i prisustvo predsjednice Moldavije Maje Sandu, predsjednika Crne Gore Јakova Milatovića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog, predsjednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani, kao i predsjedavajća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto.