latinica  ћирилица
28/02/2024 |  11:31 ⇒ 14:15 | Autor: sputniknews.com

Nebenzja odbacio optužbe SAD: Bombardovali ste Јugoslaviju, ne možete da pridikujete

Zamjenik stalnog predstavnika SAD pri UN Robert Vud na sjednici Savjeta bezbednosti o situaciji u Pojasu Gaze poručio je Rusiji da nema pravo da kritikuje bilo koga, s obzirom na učešće u sukobu u Ukrajini.
Vasilij Nebenzja (foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE) -
Vasilij Nebenzja (foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE)

 Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja savjetovao je SAD da prvo sagledaju svoja dejstva i podsjetio na američko bombardovanje Јugoslavije.

Nebenzja je na sjednici optužio Vašington da je više puta blokirao rezoluciju SB UN sa pozivom na momentalni prekid vatre.

Nakon toga se javio za riječ Vud koji je okrivio Rusiju da "ne pomaže u rješavanju humanitarnih kriza, već da ih ona stvara" i grubo krši Povelju UN, imajući u vidu sukob u Ukrajini.

Nebenzja je na to odgovorio da je situacija u Ukrajini i Gazi neuporediva, jer Rusija ne bombarduje civilno stanovništvo Ukrajine.

- Ko ste vi da nam držite lekcije o tome? Vi ste zemlja koja je uništila Irak, Avganistan, Siriju i koja je upotrebila varvarske tepih-bombe u tim zemljama, uključujući Јugoslaviju. Prema tome, prije nego što pokušate da sljedeći put nađete trun u tuđem oku, pogledajte balvan u svom - naglasio je ruski ambasador.

Nebenzja je takođe napomenuo da Rusija u Ukrajini gađa isključivo vojne ciljeve i vojnu infrastrukturu koji omogućavaju kijevskom režimu da održava svoju ratnu mašineriju.