latinica  ћирилица
28/02/2024 |  11:57 ⇒ 12:12 | Autor: SRNA

Košarac: Srpska je posvećena EU integracijama, nametnuta rješenje vode u sunovrat

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je Republika Srpska pokazala posvećenost EU integracijama, uz poštovanje domaćeg dogovora i ustavnih nadležnosti, i upozorio da nametnuta rješenja ne vode ovu zemlju u EU već u sunovrat sa nesagledivim posljedicama.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je istakao da je Srpska konstruktivan partner, da je za sva otvorena pitanja ponudila rješenja, a da njeni predstavnici aktivno učestvuju u radnim grupama za izradu zakonodavnog okvira.

- Podržavamo izmjene Izbornog zakona, uključujući tehničke izmjene, uz jasan stav da Srpska direktno bira svog člana Predsjedništva BiH. Takođe, kada je u pitanju zakon o sudu, naš prijedlog je da sjedište apelacionog vijeća bude u Banjaluci - podsjetio je Košarac.

On je napomenuo da je Srpska ostvarila korektan napredak na putu ka EU, da je, između ostalog, usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i riješen problem Fronteksa.

- Želim da vjerujem da će EU to prepoznati i ponuditi nam konkretan datum pregovora. Sve drugo je varka, zamajavanje i prodavanje magle - ocijenio je Košarac.

Kada je u pitanju zakon o sprečavanju sukoba interesa, dodao je, on se može primjenjivati samo na zajedničke institucije, a ne i na Srpsku koja ima svoj zakon.

- Naše pozicije su jasne i spremni smo na razgovor. Nažalost, dio političke strukture u Federaciji BiH evidentno ima strah od opozicije, a pokazuje se i da imaju potrebu da stranci, prvenstveno /američki ambasador Majkl/ Marfi i OHR, i dalje nameću rješenja - naveo je Košarac na "Instagramu".

On je istakao da je to za Srpsku neprihvatljivo i da nije partner za to.