latinica  ћирилица
28/02/2024 |  12:08 ⇒ 15:07 | Autor: RTRS

Vujić na sjednici Savjeta UN: Šmit krši ljudska prava u BiH (VIDEO)

Stalni predstavnik BiH pri UN u Ženevi Bojan Vujić obratio se danas na sjednici Savjeta za ljudska prava UN, gdje je, uz prisustvo generalnog sekretara UN Antonija Guteresa i brojnih inostranih ministara, ukazao na kršenje ljudskih prava u BiH i kao primjer naveo djelovanje Nijemca Kristijana Šmita.
Bojan Vujić - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan VujićFoto: Ustupljena fotografija

Vujić je istakao da je Republika Srpska, jedan od dva entiteta koji čine BiH, posvećena očuvanju Dejtonskog sporazuma i insistira na njegovom vjernom sprovođenju.

On je istakao da Republika Srpska dosljedno iskazuje opredijeljenost za Dejtonski sporazum, koja podrazumijeva i posvećenost miru i punom poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH.

- Nažalost, sama srž Dejtonskog sporazuma - Ustav BiH - godinama je na udaru međunarodnog visokog predstavnika i drugih stranih aktera, koji nezakonitim prisvajanjem zakonodavnih ovlašćenja centralizuju BiH suprotno Ustavu BiH. Republika Srpska se suprotstavlja ovakvim nezakonitim postupcima i brani od dalje erozije Ustava BiH isključivo legalnim i mirnim putem - naveo je Vujić.

On je rekao da "Dejtonski sporazum nije dao ovlašćenje visokom predstavniku da nameće odluke ni BiH ni njenim građanima, a kamoli da diktatom donosi zakone i kažnjava izvan sudskog procesa".

Podsjetio je da je posljednji legitimno imenovani visoki predstavnik otišao iz BiH 2021. godine, a Savjet bezbjednosti UN, jedino tijelo koje ima ovlašćenje da odobri imenovanje visokog predstavnika, nije dalo saglasnost na nasljednika na toj funkciji.

- Uprkos tome, penzionisani njemački političar po imenu Kristijan Šmit ubrzo je stigao u BiH lažno tvrdeći da je novi visoki predstavnik. Otkako je stigao, Šmit impulsivno i opresivno koristi navodna diktatorska ovlašćenja, na osnovu kojih je izdao nekoliko desetina brzopletih, nepromišljenih odluka bez ikakvog demokratskog ili pravnog legitimiteta, čime je ozbiljno ugrozio političku stabilnost BiH - rekao je Vujić.

On je naglasio da niko, uključujući i visokog predstavnika koji bi bio legitimno imenovan, nema zakonska ovlašćenja da donosi zakone u BiH pukom odlukom.

Vujić je rekao da je ovakav samproklamovani autoritet evidentno suprotan Ustavom definisanom demokratskom zakonodavnom sistemu u BiH i usko postavljenom mandatu visokog predstavnika prema Dejtonskom sporazumu, pored toga što krši najosnovnija ljudska prava zagarantovana međunarodnim pravom.

- Šmitov pokušaj da kriminalizuje neizvršavanje njegovih nezakonitih odluka označava opasnu i gnusnu eskalaciju strane represije nad BiH kojom bi se BiH, u stvari, pretvorila u policijsku državu kojom upravlja neizabrani njemački despot - istakao je Vujić.

On je naglasio da "danas neustavno Tužilaštvo procesuira funkcionere Republike Srpske po fiktivnom zakonu pred neustavnim Sudom, sa ciljem da se izvrši tiranska, antidemokratska, nezakonita odluka stranca protiv legalno izabranih i imenovanih zvaničnika koji su jednostavno izvršili formalne procedure koje su po zakonu bili dužni da izvrše".

Vujić je rekao da su optužnice neprihvatljiv napad na suverenitet i demokratski ustavni poredak BiH i odbacivanje vladavine prava u korist vladavine jednog čovjeka kog podržava strana politička i vojna sila.

Vujić je poručio da "sprovođenje takve neobuzdane, tiranske moći i kontinuirano kršenje ljudskih prava u BiH od strane Šmita i drugih stranih aktera, mora prestati".