latinica  ћирилица
28/02/2024 |  12:21 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Župljanin: Prvi mart nije za slavlje

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je da je 1. mart tužan dan za srpski narod, te ocijenio da je neljudski da se u Federaciji BiH slavi ovaj datum kada je prije 32 godine ubijen srpski svat Nikola Gardovića na sarajevskoj Baščaršiji.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je rekao da 1. mart nije za bilo kakvo slavlje, budući da se tog dana srpski narod sa tugom sjeća ubijenog Nikole Gardovića, kao i svih nevino stradalih u tragičnom sukobu.

Prema njegovim riječima, svima u BiH je poznato da je ubistvo srpskog svata 1. marta 1992. godine bio i povod za izbijanje rata koji je odnio mnoge živote i donio patnje pripadnicima svih naroda.

Župljanin je rekao da su taj dan i dani koji su mu prethodili bili posljednje upozorenje srpskom narodu u BiH šta mu se sprema.

- Zato je od sudbonosnog značaja bilo proglašenje Republike srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine i donošenje prvog Ustava Republike Srpske 28. februara, što je predstavljalo najsnažnije pravno uporište za ostanak i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima - naglasio je Župljanin za Srnu.

On je napomenuo da nema ni pravnog uporišta da se taj dan u FBiH slavi, s obzirom na to da na nivou BiH nikada nije donesen zakon o praznicima.

Župljanin je rekao da će za Republiku Srpsku i ove godine 1. mart biti običan radni dan.

U dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi "Rajt Peterson" kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.