latinica  ћирилица
28/02/2024 |  13:46 ⇒ 13:53 | Autor: TANЈUG

Vučić u Tirani: U Deklaraciji se na zahtjev Srbije ne pominju sankcije Rusiji (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tirani, nakon učešća na plenarnom sastanku u okviru Samita Ukrajine i Јugoistočne Evrope, da se u usaglašenoj Deklaraciji na zahtjev Srbije ne pominju sankcije Rusiji, niti ruski maligni uticaj.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

- Imali smo sastanak na kojem uz Erdogana i Micotakisa u video formatu, kao i predsjednika Zelenskog i predsjednice Modavije i Plenkovića i nas pet plus jedan sa ZB, takođe smo govorili cijeli dan juče i noć i jutros, do maloprije trajali su razgovori oko te deklaracije, koju su Evropljani i Ukrajinci sastavljali - rekao je Vučić.

Naglasio je da ono što nije bilo fer jeste zahtev Vljose Osmani, kako je rekao, uprkos tome što su prije sat i po dogovorili u potpunosti i bili prihvaćeni prijedlozi Srbije da se izbaci tačka 11 o sankcijama Rusiji i da se izbaci dio o malignom uticaju Rusije.

- Јer sam ja rekao ako to tako doživljava veći broj vas, onda da ubacimo još neke koje mi doživljavamo sa malignim uticajem i oni su to onda izbacili, što je za nas bilo od najvećeg značaja da se izbaci formulacija - naša država i naša zemlja. To su imali u četiri ili pet tačaka, pa je ostalo u tačkama šest i tačka sedam, a onda su izbacili i odatle. I ja sam rekao da, uprkos želji da održimo međunarodno pravo i ukrajinske prijatelje, mi to ne možemo da prihvatimo - naveo je Vučić.

Dodao je da bi trebalo tako da bude ako se nešto drugo ne desi sada.

- Ali nemoguće je, pošto smo obaviješteni da je prihvaćeno, to je sada deklaracija sa milion uobičajenih stvari o ruskom napadu na Ukrajinu, ali nema sankcija i ne pominju se sankcije, što je za nas važno, ne pominje se ruski maligni uticaj ako se ne varam - rekao je Vučić.

Na kraju samita biće usvojena Deklaracija o samitu Ukrajina - Јugoistočna Evropa.