latinica  ћирилица
28/02/2024 |  13:55 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Dodik: Donošenje Ustava je vizionarski i hrabar potez, potvrda naše državnosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je prvi Ustav Republike Srpske, koji je donesen u miru, 28. februara 1992. godine bio vizinarski i hrabar potez tadašnjih srpskih poslanika i potvrda naše državnosti, a rezultat toga je današnja Republika Srpska, jedna od najvećih srpskih pobjeda u modernoj istoriji.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je naglasio da su Deklaracija o proglašenju Republike Srpske, koja je donesena 9. januara, i Ustav Republike Srpske dva najbitnija akta i ustavnopravna osnova za nastanak Republike Srpske, za čije očuvanje se kasnije borila srpska vojska.

- Mnogi hrabri i čestiti ljudi, patriote, ratovali su i dali svoje živote za Republiku Srpsku. Mnoge porodice živjele su u neimaštini i neizvjesnosti, njihova vjekovna ognjišta su porušena i popaljena, protjerani su iz svojih domova, kolone izbjeglica, očajnih i obespravljenih ljudi utočište su našli u Republici Srpskoj. To je bila naša svakodnevica i te slike nećemo i ne možemo da zaboravimo. Ali, Republika Srpska je preživjela i postala međunarodno priznata i sačuvala je svoju državnost u zajednici koja se zove BiH - rekao je Dodik za Srnu.

Povodom godišnjice donošenja prvog Ustava Srpske, predsjednik Republike je izjavio za Srnu da je Ustav Republike Srpske naše Sveto pismo, kojeg se trebamo držati, jer je on dokaz srpske državnosti, postojanja i opstanka.

- Donošenje Ustava tada Srpske Republike BiH, nije bila nikakva ishitrena i nepromišljena odluka, već vizionarska koja će ostati upisana zlatnim slovima u srpskoj istoriji, jer je značila početak slobode srpskog naroda u Republici Srpskoj koja nam je garantovala sigurnost i bitisanje na ovim prostorim - istakao je Dodik.

On je dodao da danas, 32 godine kasnije, traje druga vrsta borbe - politička, u kojoj niko ne smije i ne može pokleknuti i podleći pritiscima i ucjenama stranih mešetara kojima smeta Republika Srpska.

- Naša je obaveza da sačuvamo svoju Republiku Srpsku, svoj identitet, naše pravo da odlučujemo i da se pitamo. Uspjeli smo se suprostaviti domaćoj i stranoj hegemoniji 1991. i 1992. godine, nismo dozvolili da budemo građani drugog reda, nećemo to dozvoliti ni danas. Mi smo svoji na svome, nismo gosti u BiH, već ravnopravni konstitutivni narod. Zato svaki dan, a posebno važni istorijski datumi u stvaranju Republike Srpske treba da nas opominju šta smo stvorili i šta imamo - svoju Republiku Srpsku, svoj Ustav, Dan Republike i svoje institucije koje moramo da branimo i nema toga koji nam to može oteti, ukinuti ili uskratiti - poručio je predsjednik Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba, te jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma održanog 1. marta na kojem nisu učestvovali Srbi.