latinica  ћирилица
28/02/2024 |  14:24 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Kojić: Osnivanje vrhovnog suda BiH - politički prijedlog

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenatrne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je danas da entitetski vrhovni sudovi ujednačavaju sudsku praksu u BiH i da nema potrebe za osnivanjem vrhovnog suda na niovu BiH.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Ne postoji disbalans u sankcijama koje izreknu sudovi u Republici Srpskoj i FBiH - rekao je Kojić tokom diskusije o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije za prijedlog poslanika Denisa Zvizdića o osnivanju vrhovnog suda BiH.

Kojić je istakao da je Zvizdićev prijedlog čisto politički, jer nema pravnih razloga.

- Taj sud bi, kada bi bio osnovan, sudio u četvrtom stepenu i ne bi bio uspostavljen princip jednakosti građana BiH - pojasnio je Kojić.

Kojić je odgovorio poslaniku SDS-a Mladenu Bosiću koji je naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da je za osnivanje vrhovnog suda BiH sa sjedištem u Banjaluci, pojasnivši mu da je Dodik govorio o apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Poslanik Srpskog kluba Milan Petković rekao je, tokom diskusije, da je u Ustavu BiH jasno navedeno da je nadležnost nad pravosuđem na entitetima.

- Nisu tačni Zvizdićevi navodi da je BiH jedina zemlja koja nema vrhovni sud, jer je BiH jedina zemlja koja ima dva vrhovna suda. Ima Vrhovni sud Republike Srpske i Vrhovni sud Federacije BiH - pojasnio je Petković.

Bosić je tokom rasprave rekao da je tačno da Ustav definiše da je pravosuđe na nivou entiteta, ali da je Parlamentarna skupština BiH prenijela nadležnost entitetskih sudova na Sud BiH, te dodao da na današnjoj sjednici neće biti usvojen ovaj zakon.

Poslanik SDA Šerif Špago rekao je da će ovaj klub glasati protiv negativnog mišljenja Ustavopravne komisije, koje je vezano za Prijedlog zakona o vrhovnom sudu, što je podržao i poslanik NES-a Јasmin Emrić.

Zvizdić u prijedlogu navodi da je potrebno uspostaviti vrhovni sud BiH sa jurisdikcijom za teritoriju cijele BiH.